måndag 11 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Viktor

Lyran vill idag ha en verklig  en fiktiv Viktor. Eller något i den stilen. Vi har rätt så stor frihet.
Viktor Rydberg (1828 - 1895) skrev både romaner och dikter. Mest känd är romanen Singoalla om zigenarflickan och riddaren som blir kära i varandra. Deras familjer är lika oförstående som ogillande. Den vackra julsången Gläns över sjö och strand skrev han också. Och Tomten icke att förglömma. Viktor Rydberg hade många strängar på sin lyra. Utöver författandet var han journalist, språkvårdare, reigionsfilosof, översättare, kulturhistoriker och tecknare. 

Aase Bergs första roman har titeln Haggan. Viktor är Haggans älskade älskare. Båda är gifta och båda tänker begära skilsmässa. Sagt och gjort. För Haggan, alltså. Viktor drar på det hela. Hans fru blev så ledsen. Hustrun är Haggans hatobjekt nummer ett. Thelmas och Viktors himmelska möten varvas med hätska utfall. Rallarsvingar och råsopar avlöser varandra. Mycket träffsäkra iakttagelser och skarpa formuleringar gör att en vill stryka under och skriva av. Romanen är delvis autofiktiv; den är skoningslöst utlämnande och provocerande. Den är ingen hämndskrift utan en politisk hatskrift, sägs det. 

4 kommentarer:

 1. Så roligt att även du valde Viktor Rydberg!

  SvaraRadera
 2. kom inte ihåg att han hette Viktor i Haggan

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst Haggan. Det borde jag göra. Viktor Rydberg tänkte jag inte alls på. Trodde att alla skulle ta Victor Hugo - den enda jag kunde komma på.

  SvaraRadera
 4. Oj, han var mångsidig Viktor Rydberg!

  SvaraRadera