tisdag 5 november 2019

Tisdagstrion: Fåglar

Helenas fågeltrio v. 45


Nummer ett i fågeltrion blir min favoritsaga De vilda svanarna av H. C. Andersen Det är egentligen den enda saga som jag verkligen kommer ihåg. En elak styvmor förvandlar sex vackra prinsar till vilda svanar. Deras lilla syster, Elisa, skickar hon ut på landet. Elisa söker efter sina bröder och en gammal gumma säger sig ha sett elva vita svanar med kronor på huvudena. En fe berättar att det finns ett sätt att bryta förtrollningen. Elisa skall repa nässlor, bråka dem och spinna till ett garn som hon kan sticka elva pansarskjortor av. Hennes händer kommer att bli såriga och göra ont; och - hon får inte säga ett ord under tiden. Elisa uthärdar tålmodigt för sina älskade bröders skull. Och hon lyckas. Nästan, fast inte riktigt.

Nummer två blir en ungersk favorit, nämligen Lärkan av Deszö Kozstolány. Ett mästerverk som skildrar en familj bestående av far, mor och dottern som kallas Lärkan. Hon är ful, ogift och saknar charm. Hon sköter om sina föräldrar med kvävande omsorger och de i sin tur fladdrar omkring henne med överdriven ängslan. När Lärkan åker bort en tid för att hälsa på släktingar njuter föräldrarna av sin frihet och slår sig loss var och en på sitt sätt. Det gör inte Lärkan däremot... Läs mer HÄR


Sist i trion Allt beror på vingar av den sympatiske Niklas Törnlund, poet ifrån Lund. I den här boken har han samlat natur- och fågeldikter sedan många år. Han har varit fågelskådare i mer än 30 år. Den här boken är för alla som har det minsta intresse av fåglar och/eller poesi. Det är den första diktsamlingen av en svensk poet som helt ägnas fågelmotiv. Boken gavs ut samarbete med Skånes Ornitologiska Förening. 

15 kommentarer:

  1. Lärkan blir jag väldigt nyfiken på! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. De vilda svanarna är en jättefin saga och det är den enda jag läst av de här böckerna. Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
  3. De vilda svanarna älskade jag när jag var liten. Den sagoboken var helt sönderbläddrad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. samma här. jag tycker fortfarande mycket om sagan

      Radera
  4. Lärkan verkar riktigt intressant! Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. den är mycket speciell; tragisk och komisk men mest tragisk

      Radera
  5. Svar
    1. gör det. den är så intressant och olik det mesta

      Radera
  6. De vilda svanarna kommer jag ihåg att jag läste som barn. Fanns i en gammal folkskolebok, kom nog från någon auktion från nedlagd skola.

    SvaraRadera