fredag 12 oktober 2018

Kulturkollos veckoutmaning: Hundarnas hund

Kulturkollo: Lassie, Air Buddies, Milou, Benji, Lady, Lufsen, Toto, Snobben…. Listan över hundar i populärkulturen kan göras lång. Nu vill vi höra vilken hund som är din favorit och den klarast lysande hundstjärnan på himlen.
Jag har två klart lysande hundstjärnor på himlen. De kan nog påminna lite lätt om varandra, inser jag.
Den gamle stridslystne men charmfulle bullterriern Bodger i Den otroliga vandringen av Sheila Burnford befinner sig på vandring i den kanadensiska vildmarken tillsammans med  den lilla siameskatten Tao och labradoren Luath. De drivs av sin längtan efter flocken, det vill säga familjen, som är bortrest.
De möter människor och djur, de får hjälp av indianer, pälsjägare och nybyggare, men oftast är de utlämnade till varandra för att klara alla hinder och strapatser. Det blir en slitsam vandring på höstliga stigar, över berg och floder i ödemarken. Bodger, Luath och Tao är ofta fullkomligt utmattade, de svälter och får skador, men aldrig någonsin förlorar de sitt mål ur sikte. Det är jättelänge sedan jag läste boken men jag ska snart testa den på mina små barnbarn, tänkte jag.
Den andra hundstjärnan är Buck i Skriet från vildmarken av Jack London. Buck är en korsning mellan sankt bernhardshund och skotsk vallhund. Han blir stulen och rycks upp ifrån en behaglig tillvaro och omplanteras i en grym verklighet där han måste slåss för sin existens och där slag och bett gäller. Det är en kort och dramatisk roman från 1903.

6 kommentarer:

  1. Har läst båda böckerna och de hundarna var verkligen minnesvärda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. eller hur? Skriet från vildmarken har jag läst om och även Varghunden

      Radera
  2. Åh de böckerna väcker ungdomsminnen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja visst gör de! Jack Londons böcker är allåldersböcker för dem som är av den sorten

      Radera