tisdag 16 oktober 2018

Veckans topplista v. 42 - Skogen

Johannas deckarhörna: "Veckans topplista handlar den här gången om böcker som på något sätt har anknytning till skogen. Om det är den svenska granskogen eller djungeln som står i fokus bestämmer ni själva – så länge det är en bok som tar oss med ut bland vilda växter och djur är alla tolkningar godkända."

1. Skogen av Margaretha Lindholm
Här möter oss syskonen Maria och Bror. De är i pensionsåldern och har i likhet med föräldrarna ägnat sina liv åt att sköta gammelskogen åt Ägaren eller Kyrkan. Nu har skogen sålts och den nye ägaren vill ha stugan också. Maria och Bror måste flytta. De har blivit ett fall på den unga guldlockiga socialsekreteraren Fridas bord. Hon är bekymrad.

2. Herrarna i skogen av Kerstin Ekman.  Kerstin Ekman promenerar i skogarna i Ångermanland, Jämtland och norra Roslagen i sällskap med herrarna som hon lärt känna genom deras böcker och hunden. Herrarna har öppnat skogen för henne men även lärt henne att se vad hon har runt fötterna. Och uppe i träden. En helt fantastisk bok, tycker jag.

3. Skogen i vårt inre av Johannes Ekman
kom ut samma år som Kerstin Ekmans bok men på annat förlag. Skogen i vårt inre är också gediget arbete och spännande läsning. Han går igenom skogens historia;  skogen i dikten; skogen i konsten; skogen och idéerna: från Dante till Hermann Göring; skogens väsen - gränsvakterna och Träden i vårt inre. 

4. Och bortom sjunga skogarna av Tryggve Gulbranssen 
Första delen i en trilogi om släkten Björndal som bor i skogsbygden och försörjer sig som bönder och björnjägare. Familjen Björndal ser dem som bor på slätten som sina fiender. De är lata och har det för bra och har trängt undan skogsborna. Slättborna å sin sida tyckte att allt ont kom från skogen. Slagbjörnen och vargflockarna, ja, själva ondskan bor i skogen. Det blåser från Dödingfjäll och Men rakt igenom går vår väg heter del två och tre.
5. Plupp i storskogen av Inga Borg
En liten barnboksfavorit med blått hår och stor halsduk 

24 kommentarer:

  1. Svar
    1. visst är han! sonen hade blått hår en tid i sin tidiga ungdom...

      Radera
  2. Skulle kunna tänka mig att läsa Skogen och Herrarna i skogen. Jag har inte läst någon av dina mer än kanske Plupp i storskogen.

    SvaraRadera
  3. Oj en barndomsfavorit och den tog jag inte med..Söta Plupp.

    SvaraRadera
  4. Lilla söta Plupp väcker härliga barndomsminnen.

    SvaraRadera
  5. Plupp :) Han var min favorit när jag var liten.

    SvaraRadera
  6. Plupp gillade jag också när jag var liten! :)

    SvaraRadera
  7. Vad trevligt med Plupp. Tack för övriga tips!

    SvaraRadera
  8. Skogen har jag på min lista också - kanske den jag minst väntade att hitta hos andra bloggare, men där ser man. Och lilla Plupp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Margareta Lindholm är en favorit. Plupp också

      Radera
  9. Skogen har jag också med, en verkligt bra bok i mitt tycke. Skogen i mitt inre verkar vara en bok för nyfikna (moi) blir nog uppskriven. tack för tipsen

    SvaraRadera
    Svar
    1. väldigt bra bok. har läst flera romaner av Margareta Lindholm som jag gillat

      Radera
  10. Kerstin Ekman skriver ju ofta om skogen, men det kom jag inte på när jag knåpade ihop min lista. Plupp minns jag ju :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag älskar hennes naturböcker. också.
      Plupp minns alla, verkar det som

      Radera
  11. Plupp! Det var länge sen jag tänkte på Plupp!

    SvaraRadera