torsdag 5 juli 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Danmark

enligt O: "Danmark tog sig vidare från sin grupp och mötte Kroatien i åttondelen i en ganska så tråkigt match, som slutade riktigt tungt för Danmark. Jag har sällan sett så bra målvakter, men å andra sidan sällan så kassa straffar heller. Nerverna utanför helt klart. Danmark är alltså ute och därför handlar dagens VM-spaning om dem."
Grand Danois är en jätteintressant novellsamling av den danske filmregissören och författaren Daniel Dencik.  Kan den vara lite ironisk? Nio noveller om män.

Mordet på Halland av Pia Juul, en annan ung begåvad dansk författare som gått författarskolan och nu sitter i den Danska akademien. Pia Juul har skrivit lyrik och dramatik också. Mordet på Halland (norskt egennamn) handlar om Hallands änka som försöker kartlägga vem hennes man egentligen varit.

Herman Bangs klassiska roman Tine kom 1889. Tine är berättelsen om ett tragiskt kvinnoöde som utspelar sig i skuggan av det dansk/tyska kriget 1864. Herman Bangs personer stod ofta utanför det övriga samhället liksom han  gjorde med sin homosexuella läggning.

Kirsten Thorups roman Ingenmansland minns jag som en skakande skildring av en gammal senildement man som sätts på ett ålderdomshem av sina barn. Carl Sörensens hustru har nyligen dött och han saknar henne och sin trädgård och hålls mest inlåst. 2017 fick Kirsten Thorup Nordiska Rådets litteraturpris för sin roman Erindring om kærligheden. 

Helle Helles huvudkaraktärer är ofta unga flickor som flyter omkring i tillvaron och låter saker och ting hända sig. Dorte i Detta borde skrivas i presens är inget undantag.

Till T av Suzanne Brøgger läste jag för inte så långe sedan eftersom det. var länge sedan jag läste något av B.

Klassikern Det forsømte forår av Hans Scherfig tilldrar sig  i skolmiljö. Berättelsen börjar med en återträff där alla minns sina klasskamrater och inte minst lärarna. Den lyckliga tiden är titeln på svenska. Filmen var också bra.

Karen Blixen är en fantastisk berättare som vi hade svårt att släppa i den danska läsecirkeln. På senaste bokrean fanns hennes Gotiska berättelser

A Royal Affair - en film om kärleken mellan den danske livläkaren Struensee och den unga danska drottningen, Caroline Mathilde  som hade hämtats från England som 15 - åring för att ingå äktenskap med sin kusin  Kristian VII. Alicia Vikander gjorde en lysande rolltolkning som drottning. 

Karen Blixen är en fantastisk berättare som vi hade svårt att släppa i den danska läsecirkeln. På senaste bokrean fanns hennes Gotiska berättelser

1 kommentar: