torsdag 5 juli 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Mexiko

enligt O: "Mexico kom tvåa i Sveriges grupp och gick vidare till slutspel mycket tack vare en seger mot Tyskland, men i åttondelen blev Brasilien för svårt. Lite tråkigt, men skönt ändå att det var Mexico som mötte dem och inte vi."


Mauricio García Vega

Juana Inés de la Cruz levde på 1600 - talet i Mexiko. Hon ville gärna klä sig i manskläder för att kunna studera. Det gick inte för sig. Då gick hon i kloster för att slippa gifta sig. I klostret studerade hon i lugn och ro till hennes kungliga beskyddare försvann. I klostret hade Sor Juana sitt eget studierum och bibliotek och kunde ofta tala med lärda från hovet och universitetet. Förutom att skriva dikter och teaterpjäser studerade hon musik, filosofi och naturvetenskap. Hon utsattes  för mycken kritik från politiska och religiösa ledare. Sor Joana skrev då ett brev till kvinnans försvar som räknas som det första feministiska manifestet. Den mexikanske konstnären Mauricio García Vega född 1944 har gjort ett porträtt  av Sor Joana

Ambrose Bierce levde ett mycket märkligt liv. 1913 åkte han till Mexiko under stridigheterna där. Sedan avhördes han aldrig mera. Ingen vet vad som hände.

Carlos Fuentes har bl. a. skrivit en roman om Ambrose Bierce med titeln Den gamle gringon. Fuentes var en mexikansk diplomat och professor, och en av Mexikos mest berömda författare. Fuentes roman var den första mexikanska romanen som blev en storsäljare i USA. Den filmatiserades 1989 med Gregory Peck och Jane Fonda i huvudrollerna.

Juan Rulfo, Pedro Páramo handlar om en man som letar efter sin far, Pedro Páramo, och reser till sin mors hemby. Snart uppenbaras det att mannen kommit till en spökstad befolkad av vålnader. Historien kring fadern rullas upp och speglar det moderna Mexikos historia.  Låter som en bok en borde läsa.

Sandra Cisnero har skrivit släktkrönikan  Caramelo. Celaya Reyes bor i Chicago men besöker varje år sin farmor i Mexico City tillsammans med sina föräldrar och syskon. Farmodern återberättar familjens historia, vilken spänner över tre generationer.

El Chapo Guzman omnämns  som "den mäktigaste narkotikahandlaren i världen", och amerikanska myndigheter har utfäst en belöning på 5 miljoner dollar för information som kan leda till hans gripande. Malmcolm Beith har följt Joaquin Guzman  i spåren och intervjuat poliser och människor i hans närhet och skrivit boken: Jakten på El Chapo: det mexikanska drogkriget och världens mest efterspanande narkotikaboss.

4 kommentarer:

 1. när sonen var i Mexiko med sin produkttanker så vågade han inte köpa döskalle till mig, synd, skulle passat i Shakespearehörnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var väl synd. varför vågade han inte det?

   Radera
 2. inte så många söner som köper döskallar till sin mor

  SvaraRadera
 3. Yuri Herrera är en författare som jag kan rekommendera.

  SvaraRadera