torsdag 12 mars 2015

Struensee och kärleken

”Den 5 april 1768 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare.”  Så inleds Livläkarens besök av Per Olov Enquist. Den belönades med Augustpriset 1999. Struensee vinner först kungens förtroende som hans livmedicus och sedan drottningens kärlek. Drottningen, Caroline Mathilde av Storbritannien, förmäldes som 15 - åring med sin kusin, Kristian VII av Danmark. Ganska snart börjar emellertid Struensee försiktigt sprida de upplysningsidéer han själv gripits av.
I filmen A Royal Affair spelas rollen som den schizofrene    Christian VII helt lysande av Mikkel Boe Følsgaard. AliciaVikander är en absolut strålande Caroline Mathilde. Och MadsMikkelsen som Struensee är ju alltid - just Mads Mikkelsen. Änkedrottningen Juliane Maria (Trine Dyrholm) var styvmor till Kristian VII och arbetade i det fördolda på att få sin egen son Fredrik på tronen. Hon var knappast någon vän till den stackars Caroline Mathilde och hennes barn, Fredrik   och Louise Augusta. 1772 blev Caroline Mathilde förvisad ur landet till Celle i Tyskland. Hon fick aldrig mer återse sina barn. 23 år gammal avled hon evt. av scharlakansfeber.                     
     

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. titta i din mataffär, Hannele!. jag blev överraskad av hur bra jag tyckte att den var

   Radera
 2. Filmen gick på TV häromkvällen. Mycket bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag såg den! den var jättebra. och boken var jag så förtjust i

   Radera
 3. ja, filmen är verkligen mycket bra- jag har både sett och sett om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag skulle kunna se om den, absolut. och jag skulle kunna läsa om boken också

   Radera
 4. Vill gärna se filmen, och boken har jag oläst i min bokhylla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. gör slag i saken Johanna! svårt att säga vilket du ska göra först.

   Radera
 5. Jag har läst ungefär halva boken, men sen var jag dum nog att låna ut den och den blev outläst. Ska ta tag i den på nytt, jag tyckte den var väldigt bra, så långt som jag hann. Jag tyckte så synd om den arme kungen, minns jag, vem skulle inte bli knäpp av den egendomliga och inkonsekventa uppfostran han fick? Han behövde veta hurdan roll han skulle spela, kunde de inte bara ha lärt honom det?

  Jag vet inte varför jag missade filmen, den kom nog till Finland, men ganska kort tid. Och jag ville verkligen se den :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är länge sedan jag läste boken, men jag minns att jag var väldigt förtjust i den. och filmen var en positiv överraskning. du får skaffa den på DVD, Koko!

   Radera