tisdag 24 mars 2015

Slottet i himlen

Shiita och Pazo är huvudpersonerna i denna animerade film, den första som gjordes av Studio Ghibli 1986. Laputa - Slottet i himlen är ett två timmar långt storslaget, spännande äventyr. En vacker dag dimper en flicka ner från himlen och fångas upp av Pazo, en föräldralös pojke som arbetar i en gruva. Shiita, som också är föräldralös, kommer ifrån ön Laputa som stigit upp i himlen med hjälp av en speciell flygsten. Shiita är i besittning av en kristallflygsten, vilket är en finare slags flygsten, och hon jagas av såväl pirater som militär.  Shiita och Pazo blir oskiljaktiga. De hjälper varandra i den vilda jakt som utbryter på jorden, i himlen och däremellan. Piraterna leds av en äldre kvinna med rosa flätor och sex odugliga söner. "Det här är ett jobb för en kvinna!" skriker hon när det blir skarpt läge. Med tiden blir Shiita och Pazo och piraterna allierade i kampen emot militären som också lider av inre
stridigheter. Berättelsen om den flygande ön Laputa och flygstenarna känns igen ifrån Gullivers resor av Jonathan Swift. Gruvområdet lär ha vissa likheter med gruvor i Wales. Jag kan tycka att vissa scener påminner mig om Sagan om ringen. Filmen är lång, men den känns inte så.

6 kommentarer:

 1. Rolig idé att "återanvända" Laputa.
  Gullivers resor är ju på många sätt en helt fantastisk bok. Tvärtemot vad många tror är den ju ingen barnbok. Misantropen Jonathan Swift skulle aldrig ha kommit på tanken att skriva en barnbok, utan den är ju som du vet en mycket mörk skildring av mänskligheten och utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, Swift hade säkert blivit förolämpad om han vetat att hans bok bearbetats och placerats på bibliotekens hyllor för slukaråldern 9 - 12 år. bl.a.
   jag fick Gullivers resor som barn, men förhöll mig ganska kallsinnig. jag gillade inte ens bilderna

   Radera
 2. Den filmen gillar jag. Nu vill jag se den igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är ju ganska lång, men man var sysselsatt hela tiden

   Radera