måndag 16 mars 2015

Tematrio - Vilja - läsa böcker

LYRAN ger oss följande uppgift: "Hur mycket jag än läser finns det massor av böcker jag inte läser! Hjälp en sån hemsk tanke, tänk om jag missar något bra. Dessutom finns det vissa böcker jag går omkring och känner att jag vill läsa, men av olika anledningar inte får till det. Berätta om tre böcker ni skulle vilja läsa! Jag har fullständiga mängder av böcker jag skulle vilja läsa. Och
Lånad bild
bland dem finns naturligtvis sådana som jag inte får till det med. 

1. Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien. Hur många gånger har jag inte försökt! Filmerna såg jag med stor behållning och då borde ju böckerna vara ännu bättre. 

2. Harry Potter - böckerna av J. K Rowland. Har inte ens försökt. Har inte ens sett filmerna. Men det känns som om jag missat något. Ibland har vi funderat på att läsa åtminstone första delen i läsecirkeln, men entusiasmen är svag till måttlig.
Vid det här laget tillhör ju Harry Potter allmänbildningen, men en massa andra böcker tränger sig alltid före.


3. Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij har det aldrig blivit av att jag läst. Det har alltid varit fel tillfälle. Bröderna K räknas  som Dostojevskijs finaste roman. Idioten var en stor läsupplevelse och Brott och straff var mycket intressant som diskussionsunderlag i läsecirkeln. Kanske vore det lämplig sommarläsning? Ny upplaga på gång under mars.

Och liksom Lyran lägger jag på Horace Engdahls inrådan till Ovidius´Metamorfoser

 

26 kommentarer:

 1. Sagan om ringen lär ju vara fantastisk, men jag har inte heller läst den.

  SvaraRadera
 2. Sagan om ringen är fantastisk och som du redan vet gillar jag verkligen Harry Potter också. Bröderna Karamasov har jag läst men jag minns ärligt talat inte riktigt vad jag tyckte... Inte så minnesvärd som Brott och straff i alla fall, för annars hade jag väl kommit ihåg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brott och straff var jag lite kallsinnig till. däremot var Idioten en läsupplevelse. måste ta itu med Harry Potter. nyfiken på Hermione i alla fall

   Radera
 3. Sagan om ringen trilogin läste jag på 1970-talet men nu har ju Erik Andersson gjort nyöversättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. klar att jag sett Harry Potter filmerna, besökt även matsalen :)

   Radera
  2. ska nog försöka läsa nyöversättningen. och åtminstone se HP - filmerna

   Radera
 4. Började på Sagan om ringen en gång i tiden men orkade bara en liten bit så böckerna står olästa kvar i bokhyllan och väntar på bättre tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. skönt att vi åtminstone är två som inte läst Sagan om ringen

   Radera
 5. "Sagan om ringen"-trilogin läste jag som 11-åring och sedan en gång till som tonåring. Tyckte böckerna var fantastiska och därför har jag inte sett filmerna (bara fragment). Jag är väl den enda på jordklotet som inte sett filmatiseringen... Ville ha min egen bild i huvudet, inte påverkas av filmerna. Är lite nyfiken på nyöversättningen som sägs vara mycket bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, man vill inte ha sina egna bilder förstörda. jag kanske skulle försöka nyöversättningen?

   Radera
 6. Sagan om ringen är min bibel! Knepet är att hoppa över det långa och väldigt tråkiga förordet "om hobbitar" och gå rakt in i handlingen, då blir det genast spännande. Förordet kan en sedan gå tillbaka till efteråt vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så är det säkert Sanna. jag har hört fler säga så
   jag får göra ett nytt försök

   Radera
 7. Jag har inte heller läst Harry Potter-böckerna, men däremot sett filmerna. Av Dostojevskij har jag bara läst Brott och straff, men vill absolut läsa mer. Sagan om Ringen-trilogin var fantastisk både på bok och film.

  SvaraRadera
 8. Sagan om ringen har jag läst för många år sedan och nu har vi den som högläsningsprojekt här hemma. Något som tar sin lilla tid =) Harry Potter har jag än så länge bara två böcker av och sett en film.

  SvaraRadera
 9. Tycker mycket om Sagan om Ringen och Harry, den sistnämnda läser jag om med jämna mellanrum, ska bara kolla lite i en bok och sen sitter jag där och plöjer igenom hela :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det låter lockande. hoppas att det blir en lässommar...

   Radera
 10. Både Bröderna Karamazov och Idioten har jag haft stående i bokhyllan väldigt länge utan att ha läst, men jag börjar bli lite sugen.

  Sagan om ringen älskade jag första gången jag läste dem. När jag försökte läsa om, tröttnade jag hundra sidor in i andra boken. Harry Potter, däremot, är husgud hos mig och jag har nog läst de första böckerna tio gånger vardera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så säger flera om Harry Potter. måste nog göra ett försök ändå.
   Idioten är ju inte fullt så tjock som Bröderna Karamazov. Idioten min favorit...

   Radera
 11. Problemet med Karamazov är att den är så lååång ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Johanna! det är den. och i mitt ex. är vänstermarginalen minimal. det är jobbigt

   Radera
 12. Har inte läst Sagan om ringen, inte heller sett filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmerna tilltalade fantasin. det borde ju gälla böckerna också, tycker jag

   Radera
 13. En period läste jag Sagan om ringen minst en gång om året. Varje gång såg jag nya detaljer.
  Den är dock ganska trögstartad. Ett tips är att inte läsa prologen, den är intressant för en nörd men inte nödvändig info för att förstå historien. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är nog en bra idé, Hanna. ibland har jag gjort så med andra böcker när det går trögt i starten. och så har jag tagit början senare

   Radera