torsdag 24 maj 2018

Olikhetsutmaningen: Vänner och fiender

enligt O: ”Håll dina vänner nära men dina fiender ännu närmare” är ett citat som tillskrivs den kinesiska generalen Sun-tzu. Veckans olikhetsutmaning handlar om ordparet vänner och fiender.

1. I filmen Heat spelar Al Pacino mot Robert de Niro. Al Pacino spelar Lt. Vincent Hanna och Robert de Niro yrkestjuven Neil McCauley. Under tiden som McCauley göckar Vincent Hanna uppstår något som liknar beundran eller respekt dem emellan. Egentligen var de fiender som under andra förhållanden kunde ha blivit vänner.
2. Vem är rädd för Virginia Woolf. Ett skådespel där Elizabeth Taylor spelar Martha hustru till universitetslektorn George. Martha och Georg har sina ständiga uppgörelser och skrämmer nästan livet ur en ung biologilärare och hans mesiga fru. Hatkärlek inom äktenskapet?
3. I en familj finns inga fiender av Victoria Myrén. Det där med relationer är inte lätt. Kärnfamiljen är inget undantag. Tvärtom. En kärnfamilj är en ganska ensam, stängd värld. Egentligen hade det kanske inte behövt vara så.  
4. Hiroshimas blommor av svenska Edita Morris. I den finns i alla fall en underbar skildring av vänskap mellan en ung amerikan och en japansk kvinna, som överlevt atombomben

7 kommentarer:

 1. Vem är rädd för Virginia Woolf skulle vara intressant att se.

  SvaraRadera
 2. låter inget vidare, varken sett eller hört

  SvaraRadera
 3. http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/01/vem-ar-radd-for-virginia-woolf-kl-21-i.html

  SvaraRadera
 4. Fina exempel. Har faktiskt inte läst någon av böckerna, men jag har sett Vem är rädd för Virginia Woolf, eller jag tror i alla fall det. Suddigt minne.

  SvaraRadera
 5. Vem är rädd för Virginia Woolf minns jag när jag såg första gången. Den är väldigt bra. Har även sett den på scen och den var minst lika bra.

  SvaraRadera