onsdag 20 maj 2015

Överraskad!

Megan Abbott född 1971, introduceras först nu på svenska med sin femte roman Om du vågar.  Den tilldrar sig på 80 - talet i highschoolmiljö. En grupp tonårsflickor befinner sig i hårdträning för en tävling för cheerleaders. De bantar, dricker, tränar, tränar och tränar. De får en ny coach som vet att elda flickorna till att göra sitt allra bästa och allra helst avancera i hierkarien. Att vara flyer är det alla står efter. Det är en intressant inblick i en främmande värld. Ganska snart blir det väldigt spännande och riktigt obehagligt också. Vem är vem? Finns det någon man kan lita på? Addy Hanlon är bästa vän med Beth, som är en stark ledartyp, som styrt både Addy och gruppen i övrigt. Men nu blir hamnar hon vid sidan av. Addy kommer på mycket god fot med den nya tränaren och Beth har anledning att känna sig utmanövrerad. Den här flickgruppen fungerar som en sekt med en stark sektledare. Addy är den som berättar. Vi ser det hon ser. Och drar samma slutsatser som hon. Men ibland tvivlar man. Hon är ju part i målet.
Megan Abbott har ett väldigt fint språk och hon är en skarpsynt psykolog. Ylva Stålmarck har översatt och förlaget är Bokfabriken. Viktoria Flodström är uppläsare. Med tiden kom jag att tycka att hennes röst överensstämde väl med bokens innehåll. En spänningsroman långt utöver det vanliga!

5 kommentarer:

 1. Jag fick tag på den på engelska för några år sedan och tyckte mycket om den - trots att jag säker gick miste om nyanser och ord som jag inte förstod riktigt.
  Ser fram emot att hennes andra böcker översätts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det vore verkligen på tiden att flera titlar översattes! säkert fick du rätt stämning och en del annat i originalversionen även om du inte förstod vartenda ord

   Radera
 2. läskigt, ny författare för mej

  SvaraRadera