torsdag 14 maj 2015

Kinkaku-ji 金閣寺, april 2015

Yukio Mishima har skrivit en roman om den unge, förvirrade Zen - novisen som brände ner Den gyllene paviljongens tempel 1938. 1955 byggdes det upp igen.
Här blommade iris och feta karpar smög längs vattenytan. Guideböcker varnar för folkmassorna som gör att man inte kommer åt att fotografera, men vi hade tur. Spegelbilden är lika viktig som det verkliga templet. På tal om guideböcker så har jag ännu inte hittat någon guidebok rörande Japan, Tokyo och Kyoto som jag tycker är bra. Något saknas i dem alla. Det kanske är en känsla. Jag tror att det är bättre att läsa resebloggar och bloggar av folk som bor där, t. ex. JAPANBLOGGEN och BO I KYOTO

10 kommentarer:

 1. gamla guideböcker är kul att läsa, vacker bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (maken säger att han använde hotellets guidebok i Tokyo)

   Radera
  2. ja, det är kul med gamla guideböcker och visst fanns det en del på de ryokans vi bodde på, men man vill planera i förväg. bilden blev riktigt bra för att vara tagen med en mobilkamera

   Radera
 2. Vart går nästa tripp? Drar Japan ännu en gång? Jag skulle vilja återvända dit någon gång och kanske se norra delen + Tokyo igen förstås.

  SvaraRadera
 3. Japan drar. Hoppas kunna återvända om 1 - 2 år. Kanske någon annan del av Japan. Man lär sig mer och mer och jag fortsätter med japanskan även om det är svårt och går sakta.

  SvaraRadera
 4. var flitig, en svensk kompis läste japanska till magisternivå, han fick stipendium till Japan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för peppen, Hannele! jag är faktiskt ganska flitig och jag lyssnade ihärdigt och stavade på skyltar och använde de ord jag faktiskt kan när jag var i Japan. det uppskattas och då blir man glad!

   Radera
 5. Det kanske blir du som skriver den ultimata guideboken? :) I alla fall har dina inlägg gjort mig sugen på att åka dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det skulle vara roligt att skriva en sådan. men det kräver nog några resor till... kul att du blir inspirerad! jag sitter just och planerar lite

   Radera