tisdag 19 augusti 2014

Tematrio - Snyftböcker

Så här skriver LYRAN :
Mias bokhörna tipsade idag om ett jättebra tema för veckans tematrio - böcker som kräver många näsdukar (med hänvisning till allt som droppar från himlen). Jag fick leta lite i mina gömmor, men kom till slut på några tips. Nackdelen med temat är att det möjligen kan spoila så tänk på det innan ni läser mina och andras tips. Berätta om tre snyftböcker!
Jag vet en bok som jag läst flera gånger och som är lika sorglig varje gång. Filmen med Eva Dahlbeck i huvudrollen förstärkte bara intrycket av sorg.
1. Bara en mor av Ivar Lo - Johansson är en kvinnohistoria där man följer en statarflickas liv från den sorglösa ungdomen tills ungdomskärleken sviker och den vackra ungdomligt övermodiga Rya-Rya utan att riktigt veta vad hon gör i sin sorg kastar bort sig på en skrävlande ynklig karl och sliter ut sig sakta men säkert. Bara en mor handlar också om ett kvinnokollektiv som lider hårt av den "vita piskan" - mjölkningen - och som i sina bästa stunder bjuder på solidaritet och medkänsla.
2. En annan snyftare är den  klassiska barnboken Barnen från Frostmofjället av Laura Fittinghof. Det är riktigt förfärligt med alla barnen som tultar runt i snön med geten Gullspira och en släde. De har mist sina föräldrar och är på väg över fjället för att finna sig en bättre tillvaro än att bli skilda åt och utplacerade i olika familjer.
3. En roman som jag ganska nyligen läst är M. L. Stedman, Fyren mellan haven.
En man och hans hustru lever ett ensligt men paradisiskt liv som fyrvaktare på en ö. Det enda molnet på deras himmel är barnlösheten. Efter tre missfall börjar kvinnan tvivla på att de någonsin kommer att få ett barn  och det är en stor sorg för henne. En vacker dag strandar plötsligt en båt på deras ö. I båten finns en död man och ett spädbarn som är vid liv. Man och hustru har helt olika uppfattning om vad som bör göras. "Hjärtslitande" kallade jag mitt inlägg efter läsningen. Läs hela inlägget HÄR


23 kommentarer:

 1. Bara en mor har jag fortfarande inte läst - det borde jag verkligen. Fyren mellan haven hade jag också i min trio. Tack för fina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. läs Bara en mor, Helena! den är verkligen mycket bra och jag tror att du kommer att tycka om den.

   Radera
 2. Frostmofjället har jag inte läst sedan jag var liten, undrar hur jag skulle uppfatta den idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. man borde läsa om den. jag har bilden av barnen i snöyran på näthinnan och där kommer den nog att sitta

   Radera
 3. Frostmofjället gick på tv nyligen, svartvit med lyckligt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartvitt är fint, Hannele. men innan man kom till slutet...

   Radera
 4. Fyren mellan haven skulle jag vilja läsa

  SvaraRadera
 5. Ja de två första har man allt läst. Men det var länge sedan.

  SvaraRadera
 6. Alla tre är gripande. Jag minns barnen från Frostmofjället från min barndom och jag grät hejdlöst till filmen när den gick på tv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja visst har de satt spår alla tre. filmen Bara en mor såg jag för mycket länge sedan, men den sitter som berget. kanske just för att jag var så ung, så ung

   Radera
 7. Ivar Lo Johansson vill jag läsa. Bara en mor verkar vara en bra start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att det är en mycket bra start. statarhistoria/kvinnohistoria gestaltad genom en kvinnas liv från början till slut

   Radera
 8. Frostmofjället köpte jag ganska nyss men har inte läst ännu. Det ska bli snart :-)

  Fyren mellan haven är jag onekligen sugen på också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en ifrån Frostmofjället kom ju i ny upplaga så sent som 2011. 2013 kom Brittsommar av samma författare. en liten come back för Laura Fitinghoff?

   Radera
 9. Bara en mor minns jag mest som svartvit film (med Eva Dahlbeck och Max von Sydow. Den var bra och visst var det en snyftare. Fyren mellan haven var välskriven , tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva Dahlbeck gjorde alltid starkt intryck och i rollen som Rya-Rya var hon helt magnifik.

   Radera
 10. Fyren mellan Haven grät jag också en del till. De andra har jag inte läst.

  SvaraRadera
 11. Barnen från Frostmofjällen, det är verkligen en snyftare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det tror jag att alla kan vara överens om, Freja!

   Radera