torsdag 21 augusti 2014

En odödlig kvinna


Lena Kåreland är professor em i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. I slutet av augusti kommer hennes biografi  ”Älska – det är allt! George Sand i liv och dikt” (Atlantis). Den ser jag fram emot efter att ha läst Kårelands understreckare George Sand bröt mot de flesta regler och till 100 - årsminnet av Aurore Dudevant (George Sand) födelse Kvinnan bakom George Sand lika aktuell idag.
Knut Ståhlberg som skrev boken Paris på de älskandes tid blev rent av lite kär i Aurore Daupin på kuppen. Jag skrev ett inlägg på bloggen under titeln
Aurora och ChopinskyGeorge Sand (1804 - 1876) var jämte Victor Hugo de mest lästa författarna i Frankrike under slutet av 1800 - talet. George Eliot, som tagit starka intryck av George Sand, och Charles Dickens var de mest lästa i England under samma tid. George Sand skrev många romaner, men det är En vinter på Mallorca som hon blivit mest känd för. 1838 - 39 levde hon tillsammans med Chopin och några av hennes barn på Mallorca. Det blev en ganska dyster tid egentligen, men det var här Chopin skrev några av sina vackraste kompositioner. Läs vad jag tyckte om En vinter på Mallorca HÄR.
Flaubert storgrät vid George Sands begravning och Victor Hugo skickade via ombud en hälsning som börjar så här: " Jag begråter en död och hälsar en odödlig."

2 kommentarer:

  1. de var ju hur modiga och självständiga som helst de där 1800-talskvinnorna! vilket civilkurage!

    SvaraRadera