lördag 11 juni 2011

Cumbria revisited

Av en händelse snubblade jag över The Hired Man av den flitige, mångsysslande författaren Melvyn Bragg, född i Cumbria 1939.
Det visade sig att detta är första delen i en trilogi; Cumbria - eller Tallentire-trilogin.
Släkthistorien om fyra generationer Tallantire börjar med att det purunga paret John och Emily gifter sig och är mycket angelägna om att komma bort från sina familjer. Tiden omfattar slutet av 1800-talet till tiden efter Första Världskriget .
John arbetar som lantarbetare för en struntlön men han uppskattar jorden och naturen och själva arbetet är hans allt och familjen får ofta stå tillbaka.
Som gruvarbetare får han högre lön, men sämre arbetsmiljö. Barnaskaran växer till; ; äktenskapet utsätts för hårda påfrestningar och när John har en riktig downperiod får Emily träda i frontlinjen och ta hand om allt på egen hand. Fackföreningsrörelsen är på framväxt och naturligtvis ska alla riktiga män gå ut i kriget. På hemmafronten kämpar kvinnorna.
Jag är mycket förtjust i den här boken. Melvyn Bragg är väl förtrogen med sin miljö och människornas sätt att leva under tiden som skildras. Inte så sällan tycker jag att Melvyn Bragg påminner om en annan stor engelsk författare, nämligen
Thomas Hardy. Det är högt betyg.
Relationen mellan John och Emily skildras med psykologisk trovärdighet. Och särskilt beundrar jag författarens empatiska skildring av Emily och hennes känslor inför John från tid till tid och hur hon nästan går under i tider av stor sorg.
The Hired Man känns så äkta och i bästa bemärkelse jordnära.

Andres Lokko, London, skriver om Melvyn Bragg HÄR

Och i Contemporary Writers står det SÅ HÄR

1 kommentar: