söndag 28 juli 2024

En smakebit på søndag v. 30 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit v. 30 kommer från sidan 239 i Systrarna av Jonas Hassen Khmiri.

"Och hela tiden fanns mamma där, utan hennes röst hade jag gått under, pappas röst pekade ut mina fel, mammas röst påstod att allt var möjligt, hon lyssnade och ställde följdfrågor, hon peppade och hjälpte till med läxor, hon fixade matsäckar och lagade middagar, hon gick på sin söners fotbollsmatcher och teaterföreställningar, hon köpte julklappar och fyllde påskägg, hon var klassförälder och ställde upp som kattvakt åt grannar som hon knapp kände trots att hon var allergisk, trots att hon aldrig hade förstått poängen med husdjur, hon köpte nya kläder till oss och second hand - kläder till sig, hon handlade i tre olika affärer för att ta vara på specialerbjudanden, hon fraktade hem matvaror i en gammal barnvagn, på något sätt fixade hon allt utan underhåll från pappa, utan partner utan pengar från sin mamma, hon uppfostrade tre söner på en landstingslön och hennes enda lyx i livet var en nylånad biblioteksbok, två rutor mörk choklad och en kopp ört - té  på lördagskvällen." Fler smakebitar HÄR

12 kommentarer:

  1. gillar Jonas Hassen Khemiri, denna får vänta lite till

    SvaraRadera
  2. fick den i födelsedagspresent av dottern (som väntar på att jag ska läsa den så att hon kan låna den)

    SvaraRadera
    Svar
    1. klok flicka! hon köper böckerna till mig som hon vet att jag aldrig köpt💕

      Radera
  3. Vilken supermamma. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  4. Låter nästan som min svärmor, men hon hade fyra barn. Ensam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. beundransvärt! kvinnor har alltid fått dra tunga lass

      Radera
  5. Jag lyssnade på den här boken, det var nog författaren själv som läste. Hade knappast kommit igenom den om jag försökt läsa denna tjocka tegelsten. Mitt betyg blev ändå godkänt , h ar inte läst h ans andra böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är brodern, Hamadi, som läser. ska lyssna lite för skojs skull

      Radera
  6. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa. Har den oläst i hyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den går lätt och bra att läsa. rolig är den också.

      Radera