måndag 20 april 2020

Utmaning: Authors&Characters v. 17

Emil
är veckans namn i Lyrans utmaning Authors&Characters

Emilia Fogelklou var pionjär vad det gällde olika kvinnofrågor; hon var kväkare och mystiker. Emilia Fogelklou var också pedagog, teolog, religionshistoriker och författare. Hon blev filosofie kandidat 1906, teologie kandidat 1909, och teologie hedersdoktor i Uppsala 1941. Hon fanns i kretsen kring Elin Wägner och jag tycker mig förstå att hon dämpade EW ibland, vilket säkert behövdes. Hon skrev en kärleksfull och berömd biografi om sin man, kulturgeografen Arnold Norlind, med titeln Arnold. Malin Bergman Andrews har skrivit en biografi Emilia Fogelklou, människan och gärningen, 2001.

Emil und die Detektive läste vi vid någon tidpunkt i skolan. Erich Kästner heter författaren. Jag minns den som väldigt tråkig, men det behöver inte vara sant. Jag har aldrig tyckt att tyska var tråkigt. Inga språk är tråkiga; bara olika svåra. Emil und die Detektive är en barndeckare. Emil åker tåg till mormor i Berlin. Med sig har han en summa pengar som dock blir stulna under resan. I Berlin träffar Emil ett gäng gatusmarta pojkar som hjälper honom i detektivarbetet. En mindre känd uppföljare är Emil und die drei Zwillinge.

12 kommentarer:

  1. Så kul med Emil und die Detektive! Jag tillhör de märkvärdiga människorna som tycker att tyska borde vara obligatoriskt på högstadiet.

    SvaraRadera
  2. håller absolut med dig, Robert!

    SvaraRadera
  3. roligt att lyfta fram dessa duktiga kvinnor, jag läste tyska i skolan men har inte haft mycket nytta av det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo, jag har använt tyska både i Tyskland och om somrarna här hemma. så många duktiga och spännande kvinnor det fanns då när det kämpades för rösträtt och fred!

      Radera
  4. Fogelklou är ett sådant där namn som man känner så väl igen, utan att jag egentligen hade en aning om vem hon är. Samma sak med Erich Kästner. Jag känner så oerhört väl igen namnet och titeln på boken, men vet helt säkert att jag inte läst den. Och när jag googlade så kände jag inte igen någon av de andra titlarna han skrivit. Kan jag ha läst någon dikt av honom kanske? Eller något i tyskaboken?

    SvaraRadera
  5. Fogelklou dyker ideligen upp i samband med Elin Wägner och de övriga damerna som arbetade för fred. och så visste jag att hon skrivit en bok om sin man. Emil och detektiverna är det enda jag läst av EK är just Emil och detektiverna

    SvaraRadera
  6. Jag känner inte till någon av dina böcker, läste tyska i högstadiet och gymnasiet dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. minns Kästner från skolan men omslaget var tråkigare

      Radera
  7. Emilia Fogelklous namn känner jag igen i samband med EW. Vore trevligt att fördjupa sig i. Tack för inlägget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, hon dyker upp lite varstans. en mycket intressant kvinna

      Radera
  8. Fogelklou skulle vara intressant att läsa mer om.

    SvaraRadera