måndag 20 januari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Marianne

Lyran: En författare och en fiktiv karaktär vid namn Marianne

Minnen, drömmar, reflektioner av Marianne Faithfull.

Redan som 17 - åring debuterade Marianne Faithfull som sångerska.
Hon gifte sig och fick sonen Nicholas. Under fyra år levde hon med med Mick Jagger, men fann sedan att hon inte ville spela rollen av bakgrund till en världsstjärna.Farbror Bill (författaren William Burroughs) förförde henne bildligen med boken The Naked Lunch. Det var efter att ha läst den som MF bestämde sig för att börja knarka. Under en tid var Marianne Faithfull en fullfjädrad hemlös heroinist som bodde på en mur. Men hon tog sig samman, reste på sig och kom igen. Hon råkade också ut för allvarliga problem med njurar och lever. Men hon kom igen. Så fick hon cancer, opererades - och kom igen. 
 
Marianne Dashwood är 16 år i romanen Förnuft och känsla av Jane Austen. Den skrevs 1811. Marianne står för känslan och hennes äldre syster Elinor för förnuftet. Båda systrarna önskar sig kärlek och äktenskap, men vägen dit visar sig vara varken jämn eller rak. Antagligen är det bäst att blanda lite känsla med förnuftet och lite förnuft i känslorna.

10 kommentarer:

 1. Faithfull tyckte jag mycket om, det var väl Working Class Hero jag gillade att städa till... tänkte inte att man kunde ta med musik också, kul att plocka fram gamla klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon har skrivit också. Marianne Faithfull : a life on record och den som finns översatt till svenska Minnen, drömmar och reflektioner

   Radera
  2. såg fin dokumentär om Faithfull i svt

   Radera
  3. det gjorde jag också. skulle gärna se om den

   Radera
 2. Sorgligt att så många artister ska ha så mycket svårigheter att tampas med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det värsta var ju att hon tog beslutet att börja knarka själv

   Radera
 3. Marianne Faithfull har jag lyssnat på och gillat men visst inte hon skrev med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, hon har skrivit ett par självbiografiska böcker

   Radera