måndag 23 april 2018

Tematrio - Världsböcker

Lyran: "Det är Världsbokdagen och jag har precis påbörjat omläsning av en av världens allra bästa böcker så temat idag är väl rätt givet. Berätta om tre böcker ni själva vill kalla världsböcker!"
1. Klassikern Anna Karenina nyligen kommit ut i vacker pocket. Tolstoys inledning har blivit ett bevingat ord: Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt. Många anser att detta är den bästa roman som någonsin skrivits. Jag har läst den förut, men ser fram emot att göra det igen.
2. Walden av David Henry Thoreau. Den här boken började jag läsa kanske mera av någon sorts pliktkänsla, men ganska snart var jag helt fascinerad av den egensinnige Thoreau och hans skogsboende i nära umgänge med djur och natur. På kvällarna satt han vid sin stockeld och läste de antika klassikerna medan stormen tjöt runt den lilla stugan. Inte konstigt att Walden blivit en klassiker.
3. Kristin Lavransdotter av nobelpristagaren Sigrid Undset är min tredje omläsning. De två första delarna, Kransen och Husfrun, är redan avklarade. Återstår Korset. Nyöversättningen är gjord av Gun - Britt Sundström. Jag är lika fascinerad nu som någonsin i tonåren fast på ett annat sätt. Författarens djupa kunskap om 1300 - talet skapar en fantastisk närvarokänsla. Kristins och Erlends kärlekssaga är inte av det enkla slaget. 

21 kommentarer:

 1. Jag har ju fastnat i Anna K igen! Den här ggn efter ungefär 500 sidor. Walden står och väntar på bättre tider och Sigrid L skulle jag gärna läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. men då har du ju inte så mycket kvar i AK! Sigrid L är en gammal kärlek.

   Radera
 2. Walden finns i min läshög, men den har inte hamnat överst än.

  SvaraRadera
 3. Anna Karenina är underbar! Walden är jag nyfiken på och Kristin Lavransdotter vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. typisk klassiker; liksom de andra båda

   Radera
 4. Lavransdotter är oförglömlig!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, verkligen. och en läser gärna om

   Radera
 5. Ett fantastiskt fint val tre världsböcker!

  SvaraRadera
 6. Utmärkt trio! Även om jag tycker Thoreau kan bli lite väl pösig och högtravande emellanåt, han är så väldigt nöjd med sig själv... men när man bortser från det blir det intressant läsning. Jag älskade Kristin Lavransdotter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, Sanna! visst predikar han ibland och blåser upp sig, men det kan en strunta i. det mesta är sååå bra!

   Radera
 7. Kristin Lavransdotter är fantastisk. Jag måste också läsa den igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är alldeles speciell. jag tycker allra bäst om första delen

   Radera
 8. Blev också helt fascinerad av Walden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul, Åsa! jag hade inte riktigt väntat mig att jag skulle bli så betagen

   Radera
 9. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera