onsdag 28 mars 2018

Tematrio - Påskekrim

Lyran: Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera bok, författare eller romanfigur.
1. Louise Penny, Den grymmaste månaden tilldrar sig under påsken i den lilla gudsförgätna kanadensiska byn Three Pines om vilken det sägs att den som väl hade hittat byn skulle aldrig glömma den. Men för att hitta den måste man först fara vilse. Huvudpersonen i alla Louise Pennys romaner, kommissarie Armand Gamache, är rutinerad och vet mycket om den mänskliga naturen. Han är kontrollerad och vänlig och får alla att känna sig sedda. Om han talar med någon har de hela hans uppmärksamhet. Alla beundrar och ser upp till Gamache. Jag med.
2. Författaren Elizabeth Hand beskriver sin protagonist Cass Neary så här: Amoral speedfreak crankhead kleptomaniac murderous rage - filled alcoholic bisexual heavily tattooed American female photographer. Det stämmer. En möter Cass Neary under 70 - talet i New York där hon skaffat sig en kort berömmelse i punkvärlden genom en fotobok. Generation Loss, Se mörkret (det är alltid som mörkast innan det blir helt svart) och Skarpt ljus är de tre romanerna om Cass Neary som hittills kommit på svenska. Förlaget är constant reader och översättare Linda Skugge.
3. Kati Hiekkapeltos protagonist är den unga kriminalpolisen och brottsutredaren Anna Fekete. Kolibri är första romanen om henne. Anna är invandrare i Finland. Hon är ungrare och kommer från forna Jugoslavien. I Finland har hon också brodern Asko som befinner sig på glid. Anna är nyutbildad och får som sin partner den alkoholiserade, invandrarfientlige Esko. Andra boken om Anna Fekete, De försvarslösa, är på väg.

6 kommentarer:

 1. Kolibri är jag väldigt nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är riktigt bra. jag är nyfiken på nummer två

   Radera
 2. Svar
  1. lätt åtgärdat. Louise Penny skulle du gilla

   Radera
 3. Har precis köpt Generation Loss, ser fram emot att läsa. Kati Hiekkapelto verkar också intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generation Loss är mycket speciell och det är Hiekkapelto också på sitt sätt

   Radera