måndag 5 mars 2018

Tematrio - Sorg

Lyran: "Idag är det två år sedan min mamma dog och trots att jag verkligen försökt kan jag inte komma på något annat tema än sorg.  Sorgen förändras, tack och lov, över tid, men den finns ändå alltid där. Berätta om tre texter som gestaltar sorg!"
1. H som i hök av Helen MacDonald. Här skildrar författaren sorgen efter den högt älskade fadern och hur hon tog sig ur den.
2. Jord och aska av Ratiq Rahimi. Farfar Dastaguir och sonsonen Yassin arbetar i gruvan; trötta, dammiga, hungriga och törstiga. Farfar är utom sig av sorg och önskar att han vore död. Sovjetunionen har invaderat Afghanistan och Dastaguir har fått se hela sin familj utlånas under en bombraid.
3. Att rosta bröd av Roger Rosenblatt skildrar sorgen efter 38 - åriga Amy som segnade ner på löpbandet och efterlämnade make, tre barn och föräldrar. Sorgeåret har ingen ände, men sorgen ändrar sig.

11 kommentarer:

 1. tre nya titlar för mig, tack för tips.

  SvaraRadera
 2. H som i hök köpte jag på rean och har tänkt att läsa den den här månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ska bli intressant att se vad du tycker om den.

   Radera
 3. Att rosta bröd har jag läst.

  SvaraRadera
 4. Att rosta bröd har jag läst, men jag var inte imponerad. Boken var säkert nyttig för författaren, som fick en möjlighet att använda skrivandet som en del i bearbetandet av sorgen, men som läsare tappade jag intresset. Det var en evinnerlig uppräkning av släktingar och vänner, vilket jag tror mest var för att dessa skulle bli glada över att ha blivit omnämnda. Men smaken är olika.

  H som i hök verkar vara en annorlunda och intressant bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag ser att det är sju år sedan jag läste boken och jag upplevde den inte alls som du. jag tror att förf. skildrade sorgearbetet precis så som han/familjen upplevde det.

   Radera
 5. H som i hök är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den liknar inget annat. mycket intressant

   Radera
 6. Jord och aska verkar väldigt intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den är väldigt fin. och mycket sorglig

   Radera