onsdag 21 mars 2018

Kulturkollos veckoutmaning


Kulturkollo: Under veckan skriver vi om såväl kroppslig som själslig fångenskap – i stort och smått.  Det kan handla om att vara slav under mode, normer och annat som påverkar oss i vardagen. Det kan också handla om manier, tvångstankar och missbruk. Fysisk fångenskap kan vara av både frivillig som ofrivillig form.
Veckans utmaning går ut på att lista tre böcker, filmer, TV-serier, teater eller konst som berättar om att vara fångad, fängslad och fjättrad. 
1. 438 dagar: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. Martin Shibbyes och Johan Perssons reportage från upplevelserna i diktaturens Etiopien. 438 dagar berättar om det dramatiska tillfångatagande i Ogadenprovinsen i  Etiopien, vistelsen i det beryktade Kalityfängelset i Addis Abeba, domen på 11 års fängelse och det diplomatiska spelet för ett frisläppande. 
2. Skönhet är ett sår av Eka Kunivara skildrar bland annat indonesiska kvinnors fångenskap under japanernas invasion. En del av dem valdes ut för soldatbordeller.
3. Kvinnofängelset. Australisk kultförklarad dramaserie. För de hårdhudade internerna på kvinnofängelset Wentworth Detention Centre är vardagen långt ifrån enkel. Intrigerna är ständigt närvarande när de tvingas att handskas både med varandra och sina övervakare.  

5 kommentarer:

 1. Kvinnofängelset följde jag slaviskt ett tag när den sändes på natten på en av kanalerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den sänds på natten nu ofta två avsnitt på raken och jag har väldigt svårt att stänga av.

   Radera
 2. (jag hade tre män som inte ville vara fångar i sina "operfekta" kroppar)

  SvaraRadera