torsdag 30 november 2017

Olikhetsutmaningen: prisad och förbisedd

Sista olikhetsutmaningen för i år säger enligt O. Förhoppningsvis kommer den igen? Veckans ordpar är prisad och förbisedd.
När det delas ut olika litterära priser tycker en ju nästan alltid att någon/några blivit bortglömda. Åtminstone tycker en att de borde varit nominerade. Årets Augustpris var inget undantag: Varför blev varken Anne Swärd, Vera eller Agneta Pleijel, Doften av en man nominerade? Hur tänker förlagen? Som vanligt rör det väl sig också om ekonomi. 
Vad det gäller författare som inte fått Nobelpriset i litteratur kan listan göras lång. Tre författare som borde varit självklara är Thomas Hardy, Leo Tolstoj och Virginia Woolf. Assia Djebar, Yukio Mishima och James Joyce är tre andra. Men - för Margaret Atwood finns det ju ännu hopp!

9 kommentarer:

 1. Atwood, ja kanske. Drömmen finns.

  SvaraRadera
 2. så långt det över huvud taget är möjligt!

  SvaraRadera
 3. Tror tyvärr att Atwoods chans att prisas är minimal. Akademien säger sig inte tänka på geografi, men det tror jag de gör och en kvinna till från Kanada får vi nog vänta länge på. Män går dessutom alltid före kvinnor. Men så är jag en sann pessimist när det kommer till Nobelpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, du har säkert rätt. visst är det så att de väljer geografiskt också. men jag hoppas på Sara Danius vad det gäller kvinnorna i allmänhet

   Radera
 4. synd att Woolf inte fick samma uppmärksamhet under sin livstid... hon var alltid osäker om hennes texter dög.

  SvaraRadera