onsdag 22 mars 2017

Vem är Philo Vance?

S. S. Van Dine  var den amerikanske konstkritikern Willard Huntington  Wrights
(1888 – 1939) pseudonym när han skrev deckare. Han var en förgrundsgestalt i kulturella avant-garde - kretsar i New York under tiden före första världskriget. Wright skapade den omåttligt populära detektiven Philo Vance. SVT 1 visade idag  Det kinesiska rummets hemlighet, (The Kennel Murder Case) en film från 1933. Här finns det gott om stereotyper: den cyniske och otroligt begåvade huvudpersonen, detektiven Philo Vance (William Powell), den sköna mörka kvinnan (Mary Astor), den sköna ljusa kvinnan, journalisten som röker cigarr, har fötterna på bordet och hatten på svaj, dum polis och en rapp dialog. Handlingen tilldrar sig i ett moln av cigarr/cigarettrök. En man hittas skjuten och knivhuggen i ett rum som är låst från insidan. Av någon anledning tror man först att det rör sig om självmord, men det visar sig (spoilervarning!) röra sig om att mannen blivit mördad. Två gånger! Och av samma person! Ingen annan än Philo Vance kunde ha klurat ut hur det hela egentligen gått till.
Kul att se gamla filmer.

8 kommentarer:

 1. älskar dessa gamla svartvita ❤️

  SvaraRadera
 2. Den låter bra! När jag var yngre och var hemma sjuk brukade jag och pappa kolla på gamla svartvita filmer tillsammans. Ett minne jag fortfarande värderar högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det var faktiskt riktigt roligt att se den. förstår att du minns filmerna med pappa. sådana minnen bleknar aldrig

   Radera
 3. Låter helt underbar! Jag har inte hört talas om var sig författaren eller film(erna?) tidigare, så tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte jag heller, så desto roligare var det

   Radera
 4. Såg The Kennel Murder Case för många år sen, kul att se, om än ganska dålig bildkvalitet. Inte läst något av författaren, men det skulle vara roligt att läsa åtminstone en bok. Jag är svag för gamla deckare.

  SvaraRadera