lördag 25 mars 2017

Helgfrågan v. 12

Mias bokhörna: Denna veckas fråga kommer från Midnattsord och så här lyder den: Titeln som har en sådan avgörande faktor för att man blir nyfiken på en bok? Alltså hur viktig är titeln på boken?

I allmänhet gillar jag inte långa, tillkrånglade  titlar, (men jag låter mig inte avskräckas).
Ta till exempel "Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)"
Bakom den titeln (som jag inte alls tycker om på något sätt) döljer sig Anneli Jordahls fina bok om Ellen Keys olyckliga kärlek. Titeln är ett citat ur ett brev.
Men jag tycker att den avslöjar och lämnar ut.

En annan alldeles onödigt lång titel: "Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva". Roman om Mary Jones som var kökspiga på krogen Kikaren i Bristol som ägs av Long John Silver och hans hustru Dolores. Men jag läste boken trots det och den var högst läsvärd.

Spektakulära, ansträngda titlar som och effektsökeri tycker jag snarast blir avskräckande. "Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske" är ingen lockande titel; bara klumpig. Inte heller Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö eller för den delen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Vilket inte behöver betyda att inte böckerna är läsvärda.
Exempel på titlar jag gillar: Hitom himlen, Marmorängeln, Korparna, Du tysta källa, Åsa - Hanna, Camera, Blåst! - alltså korta titlar som inte avslöjar något.

21 kommentarer:

  1. Jordahls bok har jag också i hyllan. Har inte läst den men jag tror att jag kommer tycka om den när jag väl gör det. Jag föredrar också korta titlar.

    SvaraRadera
  2. Jag är också lite mer för korta och kärnfulla titlar. För mig känns det nästan som att en lång och pretentiös titel försöker dölja ett tunnare innehåll :)

    SvaraRadera
  3. Håller med dig om de titlar du tar som exempel. Hur kan man kalla en bok "Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske"? I det fallet har faktiskt titeln bidragit till att jag inte vill läsa boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej,läste inte heller. Författarens far var en riktigt duktig jotnlidt

      Radera
    2. journalist står där, om nu någon trodde något annat

      Radera
  4. Boken Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske läste jag faktiskt, men den var inte jättebra.

    SvaraRadera
  5. Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske är en sån titel som inte väcker min nyfikenhet. Men i vissa fall kan titlar och omslag trigga till läsning och ja ibland kan boken visa sig vara bra, andra gånger inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. visst händer det att en läser böcker med tråkiga titlar och omslag och tycker att böckerna är bra

      Radera
  6. Svar
    1. trevligast är det med en kort titel som får sin förklaring underläsningen och en passande omslag

      Radera
  7. Om jag nu mot förmodan bryr mig om titeln på en bok så dras jag nog hellre till en kort och koncis titel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. nä, egentligen skulle en kunna strunta i titeln helt och hållet och gå direkt på innehållet

      Radera
  8. Jag kan hålla med dig där, ibland blir titeln alltför lång och märklig som Mary Jones-boken. Den hade gott kunnat hetta just Mary Jones historia eller nåt liknande och det hade räckt. Den där boken om någon som förälskar sig i en man som bor i en buske, jag hoppade den pga titeln faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. en blir irriterad av sökta titlar. lika glad blir en av en titel som är smart vald och som en sedan hittar förklaring till i texten

      Radera
  9. Gillar inte heller långa titlar

    SvaraRadera
  10. Håller med - oftast är korta titlar bäst.

    SvaraRadera