måndag 6 mars 2017

Tematrio - Kvinnor

Lyrans tematrio: "Den här veckan är kvinnodagsveckan här på bloggen, jag ska bjuda på både lite gammalt och nytt med kvinnotema. Temat för trion den här veckan blir därför väldigt lätt, berätta om tre bra texter som handlar om kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v välj själv! Eller blanda hejvilt."
1. Författaren Sigrid Undset som fick Nobelpriset i litteratur 1928 framför allt för sina historiska romaner. Mest känd är Kristin Lavransdotter som tilldrar sig på 1300 -talet. Och jag har just konstaterat att Kristin Lavransdotter är lika fascinerande idag som när jag läste den under tonåren.Sigrun Slapgard har skrivit biografin Sigrid Undset. Diktardrottningen. Anna Larsson har designat omslaget.
2. Fredrika Charlotta Runeberg född Tengström. Ett sånt liv hon hade som nationalskaldens hustru och mor till sex pojkar. Sina egna skriverier fick hon spara till sjukdomsperioder och när den övriga familjen sov. Maken, Johan Ludvig Runeberg från en fattig österbottnisk familj, uppmuntrade henne och förbjöd henne att bränna några av sina alster. Fru Catharina och hennes döttrar är en historisk roman från den stora ofredens år och bygger mycket på verkliga personer och händelser. Merete Mazzarella har skrivit en utmärkt biografi om Fredrika Runeberg. Det är väldigt intressant att höra henne berätta också. 
3. Patti Smith har skrivit två självbiografiska böcker Just kids och M train. Hon har en tendens att vara suverän vad hon än tar sig för. Tycker jag. Jag gillar henne när hon sjunger och jag gillade både Just kids och M train. Jag gillar hennes tolkning av Adams julsång och när hon kommer av sig så älskvärt på nobelprisutdelningen. Vem annars hade gjort det till en framgång? På Internationella kvinnodagen konserterar hon i Minneapolis, Minnesota, US. 

24 kommentarer:

 1. Just kids har jag läst och M train vill jag läsa.

  SvaraRadera
 2. skrivande kvinnor har ofta haft det tufft på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja verkligen! de fick stjäla sig till tid på olika sätt

   Radera
 3. Roligt att maken uppmuntrade Fredrik Charlotta Runeberg. Det finns exempel där kvinnan definitivt varit tvungen att hålla sig i bakgrunden av sin hyllade make. Karin Larsson hade nog varit mer uppmärksammad om hon inte varit gift med Carl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrika Charlotta fick verkligen stå i bakgrunden. hon fick inte ens vara med och fira sina egna framgångar

   Radera
 4. Sigrid Undset har jag tänkt läsa, åtminstone Kristin Lavransdotter. Och Patti Smith verkar intressant även om jag inte lyssnar på hennes musik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristin Lavransdotter är jättebra, men Sigrid Undset skrev flera intressanta romaner

   Radera
 5. Jag skaffade just Undsets "Jenny" på bokrean -ser mycket fram emot den!

  SvaraRadera
 6. Tre mycket intressanta kvinnor! Sigrid Undset skulle jag gärna vilja läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undset håller har jag just konstaterat

   Radera
 7. Patti Smith känner jag till men har inte läst något av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. de där båda böckerna är mycket personliga

   Radera
 8. Svar
  1. hade varit intressant att träffa dem

   Radera
 9. Känner inte till någon av dessa. Intressant om Fredrika Runeberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. å, men Kristin Lavransdotter och hennes fantastiska upphovskvinna!

   Radera
 10. Har inte läst någon ur din trio, men Patti Smiths böcker skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. patti Smith talar direkt till sin läsare, tycker jag. som att fika med en kompis

   Radera
 11. Undset kommer jag äntligen att läsa i år eftersom jag är med i utmaningen att läsa kvinnliga Nobelpristagare. Patti Smith gillar jag också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undset är omläsning för mig. och det är lika intressant nu. hade blivit jättebesviken annars. Patti Smith är så sympatisk

   Radera
 12. Kommenterade just att Lavransdotter är en äkta favorit. Gillade Just Kids, hörde den på några bilresor, tyvärr inte bästa uppläsaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika Lagercrantz inläsare? det kan jag tänka mig att det inte blev så bra. inläsaren kan förstöra allt

   Radera