torsdag 19 maj 2016

Veckans ord på E

Vi kör på några veckor till, men sedan blir det sommarlov från alfabetet, säger enligt O. Idag är det dock dags för bokstaven E. Din uppgift är att koppla orden nedan till författare och/eller böcker.
Det här är veckans ord:
elefant Elefanten i biblioteket är en biblioteksantologi som innehåller 36 olika berättelser av lika många författare från olika delar av världen om deras bibliotek och biblioteksupplevelser. Den kom ut 1994 i serien En bok för alla
engagemang Empati och engagemang: en kvinnolinje i svensk journalistik under redaktion av Ami Lönnroth. Den kom ut 2008 till 200 - årsminnet av Wendela Hebbes födelse. WH var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist.
envishet Marie de Gournay, filosof och feminist (1565 - 1645) var en riktig motvalls käring. Hon ville gå sin egen väg. Hon ville inte gifta sig utan tyckte att även kvinnor borde ägna sina liv åt läsande och skrivande. Hon beundrade Montaigne, men när de träffades blev de besvikna båda två. Jenny Diski skrev en roman om henne, Till den läsande och skrivande kvinnans försvar.
epidemi Pesten räknas som Albert Camus största roman. Den skildrar hur pesten bryter ut i Oran i Nordafrika och hur olika människor reagerar inför katastrofen. Somliga gör pengar på den, andra reagera med flykt och några ägnar sig åt att hjälpa sina medmänniskor.
estetisk Enligt Ida Trotzig är Japansk blomsterkonst en förening av zenbuddhistisk andlighet och estetik. Hon bodde i Japan och studerade språket, filosofin, teceremonin och blomsterkonst under många år.

7 kommentarer:

 1. Camus' bok låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den gäller människan och hennes livsvillkor

   Radera
 2. haha, den där elefant-boken hade jag tänkt ta med - men hittade den inte... Klart kunde ha tagit med nån bok om ikebana, har ett par

  SvaraRadera
  Svar
  1. elefantboken stack ut i min hylla. stod nästan rätt

   Radera
 3. Pesten är ju riktigt bra. Den tänkte jag inte ens på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. pest och/eller kolera var det första jag tänkte på

   Radera
 4. Har inte läst Pesten, men blir sugen!

  SvaraRadera