tisdag 10 maj 2016

Ny sändning

Kul post. Svensk poesi. Ca 200 poeter och 650 dikter från 1500 år. Från runorna till Athena Farrokhzad. Redaktörerna Daniel Möller och Niklas Schiöler har valt att behålla den gamla stavningen i de äldre bidragen för att en ska kunna se följa förändringen i det svenska språket. Många kvinnor har beretts plats liksom finlandssvenska poeter. Och boken är mycket vackrare i verkligheten än på bild.
Så här skriver Magnus Bremmer i Svenska Dagbladet:
"Redaktörernas insats är berömvärd, resultatet högst efterlängtat. Detta är den första stora svenska poesiantologin som på allvar vänder sig lika mycket till nybörjaren som litteraturstudenten och forskaren. Den är snygg också. Sätt den i handen på varenda skolelev."  Kunde inte sagt det bättre själv.
Madame Bovary. Landsortsseder av Gustave Flaubert har kommit ut i läcker pocketutgåva. Översättningen är gjord av Anders Bodegård. Sara Danius har skrivit inledningen. Förklarande noter finns också. Jag tror att jag ska låna hem Den blå tvålen av Sara Danius och ha som bredvidläsning.
Emperor of the eight Islands. The tale of Shikanoko. Book 1 av Lian Hearn. Jag försöker intala mig att inte bli besviken om den här serien inte är lika fantastisk som Sagan om klanen Otori. Jag tror inte att någon kan göra något så bra två gånger. Men - vi får se.

4 kommentarer:

  1. läst om denna, kollar för tillfället: Litteraturbanken.se

    SvaraRadera
  2. Härlig samling! :) Poesiboken skulle jag verkligen vilja ha :)

    SvaraRadera