torsdag 5 maj 2016

Ord på C

enligt O: Ord på C:
"Dags för tredje bokstaven och veckans ord på C. Fem ord som du ska associera med böcker. Du kan använda fem ord till ett verk eller presentera upp till fem stycken dvs ett för varje ord. Eller varför inte presentera ett gäng författare som du förknippar med orden. Att blanda går självklart alldeles utmärkt. Inga krav på att namn eller verk börjar på någon speciell bokstav och inte heller något krav på att det är kvinnor som skrivit böckerna eller är huvudpersoner i dem."
Veckans ord är:
censur: här tänker jag på Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, som fick sin första bok, Kriget har inget kvinnligt ansikte, censurerad på 80 -talet. Den kunde inte ges ut förrän Gobatjov fått makten. Lukasjenko har gjort livet surt för henne och Zinkpojkarna blev åtalad i Minsk.
charm: Jag har just börjat läsa Joyce Carol Oates memoar Det förlorade landskapet. En författares uppväxt. Hennes barndom beskrivs helt charmerande. Hon älskade föräldrarna och Lyckliga hönan. Skolan var en ren fröjd och farmor försåg henne med lånekort och skrivmaskin. 
chef: Här kommer en gammal favorit, Chefen fru Ingeborg av Hjalmar Bergman. Fru Ingeborg är mäktig innehavare av en affärsverksamhet. Hon har en odräglig son och en mondän väninna. Vi får följa fru Ingeborg i lust men mest i nöd.
cirkus:Nattens cirkus av Erin Morgenstern har länge stått på min läslista. En liten bit närmare läsning har jag kommit eftersom jag köpte den på rean. Det lär vara en begåvad debut.
citron: Lawrence Durrells genomslag Bittra citroner handlar om Cypern på 50 - talet. Han är annars mera känd för Alexandriakvartetten.

13 kommentarer:

 1. (jag nämnde bara Svetlana - hade bok om Putin. Och Bergman nämnde jag bara - valde en cirkus-kokbok i stället)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det såg jag väl, men vi hade associerat på samma håll; samma namn

   Radera
 2. jag får alltid så många associationer

  SvaraRadera
 3. Chefen fru Ingeborg ja, det är ett bra exempel. Bittra citroner verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Durrell var ju på ort och ställe. Chefen fru Ingeborg gillade jag mycket

   Radera
 4. Blev väldigt inspirerad av dessa ord och ska og göra ett eget inlägg :) Kommer också ha Night Circus på Circus. Gillade verkligen den boken. Vissa saker var lite oklart i den på slutet men annars var den fantastisk. vacker och fantasifull :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har hört en del gott om den boken

   Radera
 5. Chefen fru Ingeborg hade jag också med. Svetlana Aleksijevitj var ett bra val för censur. Jag gick drygt hundra år bakåt i tiden för att finna mitt exempel.

  SvaraRadera
 6. Nattens cirkus har jag tänkt läsa hur länge som helst. Chefen fru Ingeborg har jag sett, men inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag var mycket fascinerad av Chefen fru Ingeborg och hennes lättsinniga väninna när jag var mycket ung. vet inte varför jag inte tar itu med Nattens cirkus?

   Radera