måndag 23 maj 2016

Tematrio - Hemligheter


önskar sig denna veckan texter som på något sätt behandlar hemligheter.

1. Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett handlar om 10-åriga, föräldralösa Mary Lennox som kommer  från Indien för att bo hos sin enstörige farbror mr Carver på Misseltwaith i Yorkshire. Mary är en liten försummad flicka och behandlar alla i sin närhet som hon behandlat tjänstefolket i Indien. En liten frispråkig tjänsteflicka, en liten trevlig rödhakesångare och en pojke som i stort sett lever sitt liv på heden i samklang med djur och växter blir väsentliga för Marys uppvaknande och utveckling. En rostig nyckel spelar en viktig roll i berättelsen. Mary hittar den i en av de trädgårdar som omger Misseltwaith med hjälp av sin vän rödhaken och tillsammans med sina båda andra vänner skaffar hon sig tillträde till ett förbjudet utrymme.
2. Sommaren utan regn av Maggie O´Farrell
Familjen Riordan i London, består av mamma Gretta, pappa Robert, Michael Francis, Monica och Aoife. Dessutom finns sonhustrun och Monicas andre man, Joe, och hans två döttrar som inte gillar Monica. Aoife har rymt till New York och lever ur hand i mun tillsammans med kackerlackor och möss i ett minimalt rum där badkaret och köksbordet är en och samma möbel och sängen fälls ut ur ett skåp. Men hon har pojkvännen Gabe som hon tror att hon kanske tycker om. Alla har de hemligheter för varandra och saker som de inte vill tala om. Allt ställs på sin spets när fadern sin vana trogen ska gå ut och köpa kvällstidningen men sedan inte kommer tillbaka.
3.När förnuftet sover av Inger Alfven. Alla har vi våra hemligheter, ett dolt liv. Det är alldeles tydligt i När förnuftet sover. Ingeborg och Fabian har varit gifta länge. På bröllopsnatten lovade de att de aldrig skulle dölja något för varandra. Men hur mycket sanning tål ett förhållande? Det finns en arvssynd inom alla familjer, menar Inger Alfvén. Vi för vidare en uppförandekod till barnen och döljer det som inte passar.

18 kommentarer:

 1. Intressant fråga - Hur mycket sanning tål ett förhållande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad är lagom, det har jag alltid undrat. i största allmänhet

   Radera
 2. Tre olästa böcker för mig. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon av dessa böcker.

  SvaraRadera
 4. Sommaren utan regn var intressant framför allt för syskonrelationerna, tyckte jag. Aiofe är bäst. Men jag var inte särskilt glad i slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är kritiskt med sluten i böckerna

   Radera
 5. funderade lite på trädgårdstemat

  SvaraRadera
  Svar
  1. kör en omgång till! det hade varit roligt!

   Radera
 6. Sommaren utan regn är jag lite nyfiken på, har kikat på den länge nu :)

  SvaraRadera
 7. Bra och intressanta val! Måste läsa om Den Hemliga Trädgården. Läste den för så länge sen att den känns oläst igen :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag läste den ffg alldeles nyligen. den var helt förtjusande, tyckte jag

   Radera
 8. Den hemliga trädgården har jag varit nyfiken på länge.

  SvaraRadera
 9. läs den! den är ganska underbar

  SvaraRadera
 10. Jag tänkte på Den hemliga trädgården till den hör tematrion, men det blev tre andra..

  SvaraRadera
 11. Hmmm, den där Alfvénboken har jag inte läst. Men den står nog i min bokhylla.

  SvaraRadera