torsdag 29 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven K

enligt O 
har nu kommit fram till bokstaven K i sin läsutmaning Kvinnoalfabetet 
1. Nämn en favoritförfattare vars för- eller efternamn börjar på K.
Det får bli Kate Atkinson vars förra bok Liv efter liv var rent mästerlig. Nu väntar jag bara på fortsättningen som har originaltiteln God in ruins
2. Det finns ju annan kultur är böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Kate McGarrigle, (1941 - 2010) är en kanadensisk singer/songwriter som uppträdde och gav ut skivor tillsammans med sin syster, Anna McGarrigle. Under en tid var hon gift med Loudon Wainwright III och i det äktenskapet föddes barnen Martha och Rufus Wainwright (en favorit) som också kommit att ägna sig åt musiken.
3.Berätta om en kvinna med för - eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Julia Kristeva föddes 1946 i Bulgarien, men kom att leva och verka i Paris som linguist, strukturalist och författare. Hon var den som 1969 gav upphov till termen intertextualiet, som enkelt uttryckt betyder att texter kan stå i dialog med varandra. Hon ägnade sig i sitt arbete åt närläsning av sådana författare som Proust, Colette och Duras. Hennes essä Stabat mater handlar om jungfru Maria i konsten. Den står i min hylla till större delen oläst. Skämskudden fram!
4. Vilken kvinna med för - eller efternamn som börjar på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
I min bokhylla står två romaner med titlarna Illusionerna (1836) och Torparen och hans omgivning (1843). Författare: Sophie von Knorring (1797 - 1848). Hon hade en skarp blick för människor och skrev fina porträtt av unga flickor. Illusionerna innehåller elaka porträtt av societeten i Stockholm så som hon upplevde den. Där träffade hon bland andra Madame de Staël som hon hon också tog intryck av. Torparboken är en folklivsskildring i Almqvists anda. Hon var en av realismens banbrytare.


18 kommentarer:

 1. Svar
  1. ja, det tänker jag med jämna mellanrum

   Radera
 2. von Knorrings Illusionerna är väl värd att upptäcka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant att läsa om vilka personer hon träffar på i Sthlm

   Radera
 3. Vilka spännande svar du kom med. von Knorring kan vara väl sin tid att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon är en av många spännande kvinnor som kunde vara värda lite mera uppmärksamhet.

   Radera
 4. Aldrig hört talas om Sophie von Knorring, men hon låter onekligen intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker att det är spännande med alla dessa kvinnor som gjort bra ifrån sig utan att få så mycken uppmärksamhet

   Radera
 5. Svar
  1. trevligt! hoppas jag att du också tycker...

   Radera
 6. Atkinson känner jag ju igen, men de andra har jag faktiskt aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var egentligen Rufus Wainwright som ledde mig bakåt i släkten. honom har jag hört live i Stockholm för några år sedan

   Radera
 7. Kate Atkinson hade passat in i mina svar också (fast hon kom inte med den här gången) - håller med om att Life After Life är mästerlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det fanns gott om kvinnor på K. men det blir ju värre framåt natten på Q Z och så...

   Radera
 8. Intressanta kvinnor! Julia Kristevas Stabat mater har jag läst men det är ett tag sen. Men inte Kate Atkinson, men någon gång så.

  SvaraRadera