torsdag 22 oktober 2015

Kvinnoalfabetet - bokstaven J


enligt O:
Dags idag för bokstaven J. Fyra frågor som vanligt. Fler kulturella kvinnor åt folket!
1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på J.  
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på J vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? 
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på J som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar. 
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på J är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

1. Josefine Klougart, 
länken leder till Elisabeth Hjorths lyriska recension av En av oss sover, Josefine Klougarts första roman på svenska. JK född 1985, uppvuxen i Mols på Jylland, men bor nu i Köpenhamn. 2008 - 2010 gick hon Forfatterskolen. En av oss sover är en otroligt fin roman, sparsmakad och ytterst njutbar. Två gången har JK varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. 

2. Jessica Lange, mångsidiga amerikansk skådespelare som fått många priser för sina rolltolkningar. Hon har bl. a. spelat med i Tootsie, Postmannen ringer alltid två gånger, Grey Gardens, American Horror Story

3. Helga Johansson, mera känd som Moa Martinson. Hon hade mycket att kämpa mot och med i livet, men lyckades trots det med ett delvis självbiografiskt författarskap som fortfarande känns fräscht. Ebba Witt Brattströms biografi Moa Martinson: Skrift och drift i trettiotalet ger ett intressant porträtt av Moa Martinson och hennes verk.

4. Judith Butler, amerikansk professor i retorik och litteraturvetenskap, filosof och feminist, vars teorier är ganska extrema. Hon är s. k. konstruktivist, det vill säga att hon anser att genus är något konstruerat till skillnad från särartsfeministerna. Nina Björk skriver om henne i Under det rosa täcket. Jag skulle tycka att det vore intressant att på allvar försöka tränga in i hennes tankevärld.

17 kommentarer:

 1. Att Moa Martinsson under en tid hette Helga Johansson hade alldeles gått mig förbi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon var gift med en supig man som hette Karl Johansson och blev far till alla hennes söner

   Radera
 2. Det finns så väldigt många kvinnor på J att jag hade svårt att välja. Och då tänkte jag inte ens på Jessica Lange.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, J var lätt. hade även Jeanne Moureau och Julianne Moore i åtanke och flera andra författare på J

   Radera
 3. Jag har inte läst Josefine Klougart ännu, men har henne som mitt svar nummer fyra. Moa Martinson var en intressant kvinna (och läsvärd!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klougart är så fin. jag funderar på att köpa den självbiografiska Stigninger och fald på danska för den verkar inte komma på svenska

   Radera
 4. Svar
  1. Butler skulle nog vara lärorik i alla fall

   Radera
 5. Så många kvinnor det finns på J. Jessica Lange, klockrent, vet inte hur jag lyckades glömma henne. Josefine Klougart har jag inte läst, än, men tänkt att jag ska göra det någon gång och ändå glömde jag henne när jag skrev svaret på punkt fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. man kommer inte ihåg allt just när man ska skriva. men J var ovanligt lätt

   Radera
 6. Klougart borde man bestämt se till att läsa. Tack för tips!

  SvaraRadera
 7. Spännande! Jessica Lange var den enda jag kände till.

  SvaraRadera