fredag 20 mars 2015

Tankar om bloggande

Lånad bild
På Annikas BOKBLOGGSJERKA 20 -23 mars står der så här:
Veckans fråga kommer från Carola:
"Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar."
Jag börjar med kärnfrågan, nämligen varför jag bloggar. Min blogg är i första hand min läsdagbok. Sedan slinker det med lite film och TV - serier och kanske något annat också. Det är alltså min egen loggbok som jag inbjuder andra att dela. Naturligtvis blir jag jätteglad för kommentarer. Alla behöver inte tänka och tycka som jag och jag blir lika glad för "så tycker jag också "som "neeej, hur kan du tycka så?" Jag svarar på alla kommentarer. Och jag kommenterar jättemycket på andras bloggar. Det är en hälsning och en bekräftelse. Någon har läst och tyckt. Läsutmaningar är bra. Det är roligt och där hittar man ofta nya bloggar. Det blir någon sorts kedjereaktion. Ofta blir det så att man på något sätt utvecklar en relation med somliga bloggare som man lär känna. Man vågar ta ut svängarna och ibland bli personlig. Somliga gånger känner jag att jag skulle vilja träffa vederbörande IRL. 
Det är det enkla svaret på en intressant och i grunden mera komplicerad fråga.

42 kommentarer:

 1. Min blogg är också en läsdagbok så jag kan hålla reda på det jag läser och om sen andra också läser den så är det ett plus i kanten.

  SvaraRadera
 2. Visst är det lite underligt, på ett kul sätt, att man tycker att man nästan känner vissa bloggare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det blir ju så när man läser varandras bloggar över tid. och det är kul. ännu ett sätt att vidga sin värld!

   Radera
 3. Läsdagbok är ganska bra benämning, jag trädgårdsbloggar också, då träffar man andra med samma intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är givande att dela intressen. vilket påminner mig om en vital fråga: är det dags att beskära rosorna???

   Radera
  2. Både trädgårdsbloggare och bokbloggare har jag träffat i verkliga livet :) Vänta med rosorna tills musöronen syns på björkarna i maj. Vi beskär för mycket i Sverige, i England låter man rosorna bli höga, beskär bara det döda... men det finns ju olika sorters rosor. Men det där manliga à la 1970-tal att slakta ner alla buskrosor till marken, glöm det. Det är mer lazy gardener som gäller. Mitt motto: det ska inte synas att man jobbat i trädgården! http://formklippningtopiary.blogspot.se/

   Radera
  3. lazy gardening passar mig precis! tack för råd, Hannele!

   Radera
 4. Att dela samma intresse är spännande och att man får "träffa" likasinnade är också trevligt, att få kommentarer känns alltid fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det känns ju precis som du säger som om man "träffar" somliga bloggare som man alltid läser

   Radera
 5. Jag gillar just det här när man springer på nån som tycker helt annorlunda än en själv, otroligt stimulerande! Då försöker jag komma med någon vettig kommentar .

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är samma förhållande som i en bokcirkel när många tycker olika och man plötsligt ser något ur andra synvinklar. mycket givande

   Radera
 6. Läsdagbok- precis så känner jag också!
  Jag skriver mest för min egen skull, sen är det ju kul att någon annan också vill läsa och kanske lämna en kommentar :) Tycker att man "lär känna" vissa bloggare genom bloggar och kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. bloggen och kommentarerna blir ju en slags presentation av bloggaren

   Radera
 7. Det är ju extra spännande med bloggare som, om man bildgooglar på deras namn, dyker upp som en tecknad ko ;) Sådana bloggare blir man ju väldigt nyfiken på.

  SvaraRadera
 8. Jag skriver nog mest för min egen skull, men också lite för att bli läst. Därför tycker jag det är så kul när folk kommenterar ens inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. klart att det är roligt om någon läser ens blogg och rent av gör sig besvär med att kommentera!
   det där med att se ur andra synvinklar är mycket givande; utvecklande till och med

   Radera
 9. Alltså, jag var ju jättebra på det där med att kommentera bloggar i början. Grejen är att jag läser precis lika mycket bokbloggar nu som förut, men hinner knappt kommentera ens hälften så mycket. Vet inte vad som hänt, för jag tycker ju samtidigt att en kommentar innan man lämnar borde vara självklar. Du har helt rätt, skärpning utlovas :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. lite feed-back är inte fel. en kommentar gör att man känner sig sedd. naturligtvis är det inget tvång att kommentera, men om någon skulle ha lust så...

   Radera
 10. När jag började skriva om böcker, på den tiden jag hade hemsida så var det först och främst som en läsdagbok och även bloggen är först ock främst för min egen skull. Men visst är det trevligt när någon hittar till en och läser det man skrivit.

  SvaraRadera
 11. Både att kommentera andra och svara på kommentarer är nog viktigt :). Det är i alla fall väldigt roligt att på så sätt kunna ha samtal om det man skriver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar också både att ge och få kommentarer.
   i grunden sysslar ju alla med det vi gillar allra mest, nämligen böcker och läsning

   Radera
 12. Att blogga har för mig blivit lite av en livsstil. När någon frågar var jag gör så säger jag att jag är författare, skribent och bloggare.
  Jag gillar att blogga och jag gillar att besöka andra bloggar, främst då bokbloggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ibland presenterar jag mig också som bloggare. jag bloggar mera nu än jag gjorde i början och läser massor av andra bloggar och naturligtvis blir det flest bokbloggar

   Radera
 13. Visst är kommentarer jätteviktigt - man kan ju tänka på hur kul man själv tycker det är att få en kommentar och sen faktiskt ta sig tiden att lämna en till någon annan också.

  SvaraRadera
 14. ja lite feedback är aldrig fel. det betyder inte att man behöver hålla med, däremot...

  SvaraRadera
 15. Håller med om att läsutmaningarna är bra - har den vägen hittat många intressanta bokbloggar, som den här till exempel! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, Åsa! jag håller verkligen med

   Radera
 16. Gillar när man kommer till relationsstadiet med en annan bloggare :) Och visst är Nej hur kunde du tycka så? en bra kommentar, öppnar för lite diskussion...

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det så, Helena! det är precis som i en läsecirkel. ibland kan man gå hem med en annorlunda uppfattning än man hade när man kom.

   Radera
 17. Det är verkligen kul att blogga och när andra läser och kommenterar det en skrivit, och samtalen som kan uppstå med olika perspektiv och synpunkter är berikande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är de olika perspektiven som är så intressanta.
   att man kan se saker och ting från olika synvinklar beroende på vem man är och vad man har för erfarenheter

   Radera
 18. Håller helt med dej. Och även jag försöker svara på de besök jag kan se att jag haft - långt ifrån alla lämnar förstås nåt spår efter sig. Det ser man ju i statistiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det kan man ju se. man undrar lite varför. det hade varit roligt att veta

   Radera
 19. Håller helt med dej. Och även jag försöker svara på de besök jag kan se att jag haft - långt ifrån alla lämnar förstås nåt spår efter sig. Det ser man ju i statistiken.

  SvaraRadera
 20. Håller helt med dej. Och även jag försöker svara på de besök jag kan se att jag haft - långt ifrån alla lämnar förstås nåt spår efter sig. Det ser man ju i statistiken.

  SvaraRadera
 21. Tänk en stor bokbloggträff IRL vad skoj det hade varit.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur? vi får hyra en väldig arena? vem skulle sponsra?

   Radera
 22. Att få respons på det man skriver är trevligt, det är kul att både få och ge kommentarer.
  Hittar hela tiden nya bloggar och alldeles för många böcker jag vill läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. så är det förvisso. och att-läsa-listan växer och växer

   Radera