tisdag 10 mars 2015

Ny radioföljetong

På torsdag 12 mars börjar en ny radioföljetong i P1. Björn Wahlberg läser Ett rum i Berlin av Emanuel Litvinoff. 25 delar blir det. Översättningen är gjord av Lisbeth Renner. Originalets titel är The lost Europeans. Romanen kom visserligen ut 1960, men är högaktuell idag. Litvinoff var en mycket känd engelsk/judisk författare. Han kämpade också för mänskliga rättigheter
Emanuel Litvinoff föddes 1915 och dog 2011 i Bloomsbury. Tio år efter kriget bosatte han sig i Berlin. Upplevelserna där återspeglas i romanen och han beskriver det som  "a strangely exhilarating experience, like being under fire". Litvinoff berättar om två judiska män som återvänder till Berlin efter förintelsen. Den ene för att utverka återbetalning både bokstavligen och bildligen. Den andre är ute efter hämnd. Framför allt på den man som förrådde honom. The lost Europeans var Litvinoffs debut.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. har aldrig hört talas om Litvinoff tidigare. ska bli intressant

   Radera
 2. Den svenska översättningen av boken finns kvar på endast (säkert efter utrensningar) 6 bibliotek i hela landet, varav ett enda allmänt bibliotek! Det är ju vanligt numera att äldre böcker av olika skäl lyfts fram ur tidens glömska (t ex Hans Fallada, Richard Yates eller John Williams)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är inte många av de sex biblioteken som har titeln till hemlån. det är bra att den äldre litteraturen lyfts fram. många är ju klassiker

   Radera
 3. Vilket bra tips! Tack för det. Bra att en lite äldre bok lyfts fram och synd att den blivit utgallrad från biblioteken. Mycket synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. finns i alla fall i Malmö. tycker också om när äldre litteratur lyfts fram. radioföljetongen utmärkt

   Radera
 4. Den ska jag absolut lyssna på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ska också göra det. intressant tid och okänt författarnamn

   Radera