lördag 21 mars 2015

Bridget Jones i begravningsbranschen

På sin egen 30 - årsfest möter Adèle Reverdy sitt livs stora kärlek. Han är lång och vacker; har mörka glasögon och vit käpp. Léo är före detta cirkusartist som blivit blind i en olycka. Numera arbetar han som massör i Paris bästa hamam, Paradisbaden. Adèle har övertagit föräldrarnas begravningsbyrå efter deras död. Hon träffar ungefär lika många döda som levande människor. Till sin hjälp har hon killarna, d.v.s. kistbärarna.  Hon och fadern har ingått i de fulas klubb med grågul hy, skurmedelsblå ögon och långa näsor. Systern Rose är däremot lika vacker som modern var. Adèles liv tar nu en annan vändning. Arbetet är fortfarande viktigt, men Léo är solen i hennes liv. Dock uppenbarar sig snart en orm i paradiset. Adèle blir utom sig av svartsjuka...Hon tröstäter och trycker i sig tuber av kondenserad mjölk och äter jordnötsbågar. Författaren Akli Tadier är fransk - algerier, född i Paris 1954. Han har skrivit en humoristisk och underhållande kärleksroman som visar på att man kanske ska se lite längre än ytan och fundera över vad som är viktigt i livet. Frankofiler har en del att hämta i Paradisbaden. Det vandras en hel del i Paris. Mycket är förutsägbart och övertydligt, men jag har lyssnade på boken (inläsare: Louise Raeder) medan jag var sysselsatt med annat. Och då fungerade det bra. Jag funderar lite på om jag hade haft tålamod att läsa boken i svartskrift? Ljudboksproducent: A NICE NOISE .

6 kommentarer:

 1. kanske något för mej (svärdottern är i begravningsbranschen)

  SvaraRadera
 2. javisst ja, det har du nämnt tidigare, Hannele. då kan Paradisbaden säker intressera. det förekommer en hel del praktiskt arbete och Adèles bästa väninna är också inblandad i hanteringen

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte nog att vissa delar blev lite väl sockersöta men det gjorde inget. Det här till genren och man får liksom köpa det. Helt OK feelgood enligt mig.

  SvaraRadera
 4. det gick bra att lyssna. ibland är det välgörande med ett lyckligt slut.

  SvaraRadera
 5. Jag står i kö på den här på bibblan... kanske för sockersött för mig då, men jag lockas av Paris och huvudpersonernas sysselsättningar som verkar intressanta. Det kan nog bli bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. sockersöt skulle jag kanske inte kalla den. huvudpersonen är självkritisk och ganska frän

   Radera