måndag 9 mars 2015

Money, money, money


LYRAN ber oss den här veckan i Tematrio - Pengar: "Berätta om tre romaner där pengar spelar stor roll".  Allra först tänker jag på alla kvinnor - kända och okända - som varit beroende av mäns (fäder, bröder, farbröder, morbröder, äkta män) välvilja för sin existens och hur de tvingats till mer eller mindre lyckade äktenskap för att inte ligga sina familjer till last. Där kan man verkligen tala om pengars betydelse. Men jag väljer tre romaner från modern tid.
När jag tänker på pengar, av Inger Alfvén. Här rör vi oss med människor som har pengar, men frågan är om de är så mycket lyckligare för det. En kvinna har dåligt samvete över att hon har så mycket pengar. Hon är inte intresserad av sådant som kostar pengar och hon vet inte riktigt hur hon ska kunna använda dem "rätt". Andra tänker mest på att förmera sina pengar och rensa omgivningen från "fattiga" för att endast kunna omge sig med andra som är lika rika.
Nio, av den polske författaren Andrzej Stasiuk. Pawel bor i Warszawa. Han har lånat pengar för att kunna öppna en butik och står i skuld till den polska maffian. En dag finner han sin lägenhet sönderslagen och han förstår vinken och ger sig på jakt bland vänner och bekanta efter pengar. Det blir också en resa i det polska samhället.
Snabba cash av Jens Lapidus. JW - Johan Westlund - kommer ifrån Norrland och läser ekonomi på universitetet. Han drömmer om stora pengar för att kunna leva det stureplansliv han åstundar och han är beredd att göra ungefär vad som helst för att uppnå det. Och han gör det också. Stackars familjen hemma i Norrland vet ingenting och de passar f. ö. inte in i JW:S nya liv

20 kommentarer:

 1. bra trio, Snabba cash läste vi som exempel på populärlitteratur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, Hannele! jag tyckte faktiskt att Snabba cash var riktigt bra

   Radera
 2. Snabba cash har jag läst.
  Länken från Lyrans Noblesser fungerade inte, men jag hittade ditt inlägg ändå ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, Robert för att du håller ett vakande öga på mina länkar! jag är visst inte så vaken om nätterna som jag tror...

   Radera
 3. Jag tror inte jag läst någon men sett filmen Snabba cash

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag funderar faktiskt på att se den. (mycket för Joel Kinnamans skull, förstås)

   Radera
 4. Nio tyckte jag lät intressant! Jag tillhör de som aldrig läst Snabba cash och faktiskt inte heller sett filmen, men jag kanske borde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tyckte att den hade sina poänger. men det blev bara den. och filmen funderar jag på...

   Radera
 5. Dom två första låter intressanta. Snabba cash har jag inte läst, jag har börjat se filmen 2 gånger men inte gillat början och därför inte orkat se mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfvén är alltid lika bra och polska författare är man ju inte bortskämd med. ang. Snabba cash så tog jag den som en rapport från en okänd verklighet skriven av en som borde veta

   Radera
 6. Klockrent! Fast Lapidus har jag bara läst första tre sidorna ur, sen orkade jag inte med det eländiga språkexperimentet längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nja, något stort litterärt verk är det ju inte. men onekligen en bild av en okänd verklighet, tror jag.

   Radera
 7. Utmärkt trio! Blev väldigt nyfiken på de två första. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul! Alfvén är alltid lika bra och Warszawa är ju inte alldeles vanligt som litterär miljö

   Radera
 8. Den enda jag läst är Snabba cash. Hela den serien är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag orkade bara med första delen. men jag tror att Jens Lapidus beskriver en verklighet få lyckligtvis kommer i kontakt med

   Radera
 9. Inga böcker jag läst, tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. håll till godo! du skulle säkert gilla någon av dem!

   Radera
 10. Snabba cash har jag läst, faktiskt hela serien eftersom jag nästan precis läst ut Livet deluxe. Har sett både Snabba cash och Snabba cash 2 som film också. Om Kinnaman är med så står man ut med mycket :)

  SvaraRadera