fredag 25 april 2014

Hjärtslitande

Efter flera svåra år på västfronten kommer Tom Sherbourne hem  till Australien och söker tjänst som fyrvaktare på Janus Rock alldeles på kanten till kontinentalsockeln mellan Indiska Oceanen och Södra Ishavet. En ung beslutsam flicka, Isabel Graysmark, bestämmer sig för att hon ska bli Toms hustru. Och så blir det. De är mycket lyckliga på sin lilla ö, som är tillräckligt grön för att klara några får, getter, höns och ett trädgårdsland . De enda träd som finns är två norfolkgranar. Efter tre missfall har Isabel börjat förlora hoppet om ett barn. Så när det strandar en jolle på Janus med en död man och en levande liten babyflicka ser Isabel det som en gåva från ovan. Tom vet att han bör bokföra händelsen i loggboken, men Isabel förvandlas till en beräknande tigrinna. För Tom är Isabel viktigast på jorden så han låter sig övertalas, men han mår inte bra. Han vädjar till hustrun att tänka på barnets mor, som kanske finns i livet, men Isabel är omutlig. Naturligtvis har det stor betydelse att de bor i sin egen lilla värld. Men sanningen hinner upp dem. Och berättelsen blir alldeles hjärtslitande. Isabel börjar tvivla på sin man och Tom vet inte riktigt vad han ska tro om Isabel. Det viktigaste för honom är ändå att hålla henne skadeslös oavsett vad det kommer att kosta honom. 
Författaren, M. L. Stedman, knyter omsorgsfullt ihop alla trådar på slutet av Fyren mellan haven och det är bra för man vill verkligen veta hur det går för alla. Det är vemodigt och sorgligt, men kanske var det bäst som skedde. Svårt att säga om det fanns något rätt eller fel.
Författaren föddes i västra Australien, men bor sedan många år i London. Detta är hennes debutroman och den har sålts i 38 länder. Fyren mellan haven kommer att bli en utmärkt film. Också.
Men - översättningen är jag lite tveksam till. Sa man "jepp" på den här tiden?
Till exempel.

Massolit förlag 2014
Översätt.: Katarina Falk

Läs mer om M. L. Stedman HÄR
 

11 kommentarer:

 1. Denna har jag på min att läsa-lista. Skall bli spännande att läsa!

  SvaraRadera
 2. Många som har läst denna och gillat! Jag har varit lite rädd att den skulle kännas alltför sentimental..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, jag skulle inte kalla den sentimental. här finns allvarliga saker att tänka på för läsaren. vad gjorde kriget med människor, t. ex.? och där finns ett etiskt dilemma som man blir indragen i och som det inte är lätt att svara ja eller nej på

   Radera
 3. Ytterligare en bok jag är nyfiken på att läsa :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är väl värd att läsa, Johanna! jag har bara berättat en del av själva ramberättelsen för att reta nyfikenheten utan att förstöra något av läsningen för någon

   Radera
 4. Svar
  1. (utan att ha läst boken, tänker jag på finska krigsbarnen som skickades hem, de kunde ju inte finska, kände inte sin mor. En bra svensk film gick för ett par år sedan). Mina farbröder behövde tolk för att kunna prata med sin egen mor.

   Radera
  2. omslaget är mycket tilltalande, Hannele. ja, man kan tänka på finska krigsbarn. och man kan återigen tänka på hur fullständigt vanvettigt det är med krig!

   Radera