måndag 7 april 2014

A Rose is a Rose is a Rose

Rosen: kärlek, konst, doft och botanik av Christina Högardh - Ihr, författare, konstvetare och skribent och Lars - Åke Gustafsson, Nordens främste kännare av rosor och ledare för en nationell inventering av  äldre kulturrosor i Sverige inom POM (Programmet för odlad mångfald). Norstedts 2014.
Tillsammans har de gjort den här fullständigt ljuvliga boken om rosen. Den låter sig inte beskrivas. Den måste ses. Bildmaterialet är så överdådigt att man ibland tycker sig känna dofter. 
Vi får veta att släktet Rosa är det största växtsläktet. Kina har den äldsta roskulturen och den största artrikedomen. Rosen som symbol med ett budskap, rosen i konsten, rosen i parfymindustrin, olika slag av rosor, rosen i textilmönster, rosor i svenska krus, tips på rosenträdgårdar att besöka i Sverige och övriga Europa, litteraturförteckning och register - allt ryms.
A Thing of Beauty is a Joy for ever. Särskilt för en rosamatör.

Se Christina Högardh - Ihrs fina hemsida

8 kommentarer:

 1. Åke är riktig guru på svenska rosor, jag har lyssnat på honom, intressant. Vi har fint rosarium i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars-Åke skrev jag väl...

   Radera
  2. Han har också fått mej ännu mer att uppskatta vilda rosor, de har så fina nypon på hösten.

   Radera
  3. jag läste Lars - Åke i alla fall, Hannele. Trädgårdsföreningen i Göteborg finns med bland de trädgårdar de tipsar om. vresrosor gillar jag. skulle gärna vilja ha en vit

   Radera
  4. vresrosor har jag, tömde hela platsskolan... doftande Hansa, även en vit alba, doftar härligt och blommar länge, fina nypon som jag mumsar på på hösten (försiktigt som en ekorre, runt om... Hybrider sprider sig inte, jag klipper sällan, tar bort en gammal gren typ vart 3:e år, den får växa långt, som i England. Där stympar de inte rosor varje vår. (jag kallades Hansa i min ungdom, därför blev det så många Rosa rugosa 'Hansa' på vårt berg) och klar jag har Lars-Åkes fina rosböcker i min bokhylla :)

   Radera
 2. intressant att du säger det, Hannele! jag tycker att det är jobbigt att klippa rosor. jag ska nog börja göra som engelsmännen. det verkar vara mycket fint på ert berg

  SvaraRadera
 3. Bara beskära det döda...

  SvaraRadera