fredag 25 oktober 2013

Ur askan i elden

På 45 sidor lyckas Joyce Carol Oates berätta en historia om telepati och spiritism i 1870 - talets New England. Nattsidan heter novellen som översatts av ingen mindre än Johan Theorin.
Doktor Jarvis Williams från Harvard University och hans vän Perry Moore är intresserade av de seanser som anordnas av Sällskapet för parapsykologi. Som de vetenskapsmän de är är de naturligtvis skeptiska. Till en början. Men saker och ting förändras. Perry Moore påverkas överraskande och genomgår en katastrofal förändring. Jarvis Williams åser det hela med bestörtning. Naturligtvis påverkas han också men han upplevelser är raka motsatsen till  Moores. Hela berättelsen börjar nog så oskyldigt, men på sidan 45 är man riktigt omskakad. 
Nattsidan presenteras här för första gången på svenska av Novellix som "ger dig litteraturen i fickformat".
Joyce Carol Oates har många strängar på sin lyra. Bland annat har hon prisbelönats flera gånger för sin skräcklitteratur och har ibland kallats The Gothic Queen. Det är första gången jag läser något i den här genren av Oates. Det kan mycket väl bli en eller annan mardröm inatt...


6 kommentarer:

 1. Härligt med dessa vackra novellböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. men de är lite väl tunna, kan jag tycka

   Radera
 2. Jag är inte någon älskare av Joyce Carol Oates men en novell kan jag tänka mig att läsa- det låter som om "Nattsidan" vore något för just den kommande helgen. Håller annars helt med Hannele!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag ska testa några Novellix - noveller till. Nattsidan tyckte jag innehöll väldigt mycket

   Radera
 3. Läste Nattsidan alldeles nyligen och tyckte allt att den var lite småruggig. Fick definitivt mersmak av Oates!

  SvaraRadera
 4. Oates är nästan alltid jättebra, Lena

  SvaraRadera