torsdag 3 oktober 2013

Hur ska det gå för biblioteken?

Låntagarna sviker biblioteken. Antal besök och lån sjunker stadigt ingen begriper riktigt varför. Biblioteken slår knut på sig för att locka. Man anordnar event och författarbesök bara för att konstatera att de som kommer till programmen inte är de som kommer till biblioteken.Tilldelade anslag sjunker också.
Och ändå är det bara ca 100 år sedan Valfrid Palmgren (1877 - 1967) tog initiativet till ett barn- och ungdomsbibliotek med öppna hyllor i Stockholm. 
Fri tillgång till goda böcker ansågs motverka sociala problem. Per - Albin Hansson (han var journalist på den tiden) uppmanade alla att skicka sina barn dit. "Bättre kunna de inte använda sina lediga stunder!" utropade han.
Nu är Valfrid Palmgren ganska bortglömd. Mycket har hänt på biblioteken sedan hennes tid. Den nedgång man ser nu började någonstans på 80 - talet Nu vänder man biblioteksblickarna mot Holland som resonerar i kategorier av besökare och deras önskemål. Småbarnsmamor vill ha sitt biblioteksrum på ett visst sätt; den äldre mannen har sina speciella önskningar liksom tonåringen. Barnavdelningen ska ligga intill avdelningen med romantiska romaner och böcker om hälsa för det är det mammorna lånar!
(Lika häpnadsväckande som fördomsfullt enligt min mening.) 
Detta och mycket mera kan man läsa i Vi 2014:10 i en artikel av kulturjournalisten Anders Mildner. Han har också intervjuat Joacim Hansson, professor i biblioteks- och informationskunskap och Anna Lisa Takala verksamhetsledare för it/kommunikation på Bibliotek Botkyrka och även vice ordförande i DIK - förbundet.

6 kommentarer:

  1. Jag tror inte att man ska vara så rädd för vad som ska hända biblioteken, för att något nytt ska uppstå måste något gammalt försvinna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är inte frågan om rädsla för det nya. men det är obehagligt när människor delas in i grupper på godtyckligt sätt och dessutom underskattar vissa grupper

      Radera
  2. Hu för bibliotek som odlar sådana stereotypa föreställningar! Jag tycker bibliotek snarare borde vara fönstret mot det smala och oväntade, stereotyperna och det ytliga klarar det kommersiella så bra att pracka på oss redan. Det skattebetalda kunde väl få vara en frizon...

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag instämmer, Sanna! dessutom tycker jag att biblioteksbesökarna kan få välja sina avdelningar själva

      Radera
  3. Det här ämnet skulle jag vilja skriva spaltmeter om. Det är så ledsamt att böckernas värld så krymper och att människor av idag alltför ofta inte har varken tid eller lust att besöka ett av alla de fina bibliotek som finns landet runt. Varför satsa på de där stereotypa indelningarna, det undrar jag. Den som oftast läser romatiskt eller hälsorelaterat skulle väl inspireras att försöka något annat.
    Jag har i och för sig inga illusioner för det moderna samhället är snabbt och tekniskt- kvickt ska det gå och det finns en sådan uppsjö av information att det nog måste snurra i skallen på många människor. Skolan har ett stort ansvar här, tycker jag. Man bör främja läskunskap och försöka väcka lusten att läsa böcker (högläsning tror jag på men man får börja tidigt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. högläsning är väldigt trevligt. för unga och gamla. varför tror man att det är småbarnsmammor som läser romantik? jag tror att de läser högst realistiska romaner om andra kvinnor i samma situation

      Radera