onsdag 2 oktober 2013

Livet som figur

Monica Bredefeldt Öhman är universitetslektor och fil dr i kognitionsvetenskap. Kognitiv vetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som är intressant för många andra vetenskaper. Monica Bredefeldts avhandling har titeln Livet som figur: om självbiografiskt minne och metaforer. Monica Bredefeldt föreläste i en timme och svarade på frågor nästan lika länge. Vi var många som egentligen hade önskat en serie föreläsningar om detta intressanta som vi nuförstod att vi bara fått en introduktion till.
Monica Bredefeldts avhandling innehåller en teoretisk del och en del med experiment. Hon hade ett antal informanter som bland annat fick rita en bild av sina liv.  Kvinnornas bilder föreställde ofta något ur naturen. Tomas Tranströmer använder sig av kometen som bild av sitt liv i sina Minnen. Överföring är det samma som metafor enligt Monica Bredefeldt.  I allmänhet är det så att man minns bäst det som hänt mellan 15 och 30. Det förklaras med att det är mycket som man då gör för första gången. Vissa  händelser blir s. k. flashbulbs, blixtbilder,  som bränner sig fast i minnet. Många minns till exempel precis vad de gjorde när Olof Palme blev mördad och när tvillingtornen ödelades. Alla människor binder ihop händelser i sina liv till berättelser. Människan har en narrativ förmåga. Vi kom då in på detta med alla självbiografier som skrivs i vår tid och Monica Bredefeldt berättar att det egentligen var först på 1700 - talet som det hände något med jaget, egot. Det var då som man började se sig själv som enskild människa. Hernhutismen  i Tyskland var inriktad på individen. Varje medlem ålades att skriva sitt eget livs historia. Innan dess var det inte så vanligt med självbiografier. Men, som någon sade, dagbok skrev ju många och det blev en slags självbiografi.8 kommentarer:

 1. jo, minnet är intressant, själv kan jag rulla tillbaka min "film" om jag tappat något..

  SvaraRadera
  Svar
  1. ibland kan man ju det, Hannele, men jämför minnen med dina syskon! där hjälper inga filmer...

   Radera
  2. Min jämngamla bror har levt ett helt annat liv, som exempelvis familjen Myrdal, syskonen ser inte samma saker.

   Radera
 2. Svar
  1. vi hade gärna lyssnat ett par timmar till.och Monica Bredefeldt kände tydligt publikens intresse, sa hon

   Radera
 3. Det måste ha varit ett mycket intressant föredrag. Det där med minne är verkligen spännande....

  SvaraRadera
  Svar
  1. minnet är otroligt spännande. det värsta är ju att man inte riktigt kan lita på sina minnen. de förändras över tid. jag tror att det var Kjell Espmark som sa att man har de minnen man behöver

   Radera