torsdag 19 april 2012

Ny, rolig bekantskap

Vilken rolig kvinna! Satiren formligen stänker om berättelserna! Och man skrattar. Oj, vad man skrattar! Marjane Satrapi är precis den sortens satiriker som kan vara irriterande för ett totalitärt styre. Att bli skrattad åt. Inte bra. Serier är inget jag i allmänhet ägnar mig åt, men på senare tid har jag läst flera stycken och vad mera är - uppskattat dem. Marjane Satrapi skriver självbiografiskt. Hon har bott lite varstans, bl. a. i Sverige. Nu har hon landat i Paris.
Mormor är min favorit i Broderier. Hon kallar morfar för Satrapi - aldrig förnamnet. Hon vill ha honom på en armslängds avstånd.
På morgonen är mormor en furie. Hon blir inte människa förrän hon har fått en fix.
Hennes emblem är ett halsband med stora pärlor som smiter tätt om halsen. Hon delar ut många tveksamma råd till de yngre kvinnorna.
"Ska ni välja en bra själsfrände så bör det bli Marji", säger Maja Lundgren.
Och jag är beredd att hålla med henne!

Obs! Broderier har jag läst och skrattat åt. Vet inget om Persepolis ännu.

8 kommentarer:

 1. Jag har nyligen läst och njutit av Broderier. Nu ör jag halvvägs genom Persepolis men har inte gapskrattat än, jag tycker det är en ganska tragisk berättelse och full av allvar.

  SvaraRadera
 2. mimmimarie: jag läste Broderier i natt och låg och skrattade högt. Persepolis väntar alltså. Broderier är också allvar fast roligt

  SvaraRadera
 3. Jag är heller ingen större serieläsare men Satrapis böcker har jag läst- och verkligen imponerats av. Allvar med humor- när det är som bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. serieformatet tilltalar mig inte riktigt. men om innehållet är tillräckligt bra "offrar" jag mig...

   Radera
 4. Det låter som ett roligt tips...

  SvaraRadera
  Svar
  1. du skulle alla gånger gilla Broderier, Hannele!

   Radera
 5. tänk att jag missat henne...

  SvaraRadera