fredag 30 september 2011

The Eye has to Travel

Stil i P1 är verkligen ett riktigt intressant program. Idag presenterades den legendariska modeikonen
Diana Vreeland (1903 - 1989).
Hon strävade alltid efter skönhet och perfektion. Modern hade nämligen tidigt gjort klart för henne att hon inte var vacker (vilket däremot hennes yngre syster Alexandra var).
Detta satt som en tagg under hela livet.
Den kände fotografen Cecil Beaton beskrev Diana Vreeland så här ".. en elegant trana som med långa kliv tar sig ur ett kärr".
Som moderedaktör först på Harper´s Bazaar och sedan på Vogue gjorde hon sig känd för sin fantasi, drivkraft och framsynthet.
"Ge dem det de aldrig kunnat drömma om att de ville ha," sa Diana Vreeland, som haft många beundrare genom åren. Så till exempel Patti Smith.
Diana Vreeland älskade rött vilket satte sina spår i hemmet. Hon inredde så att besökaren skulle känna sig som hon steg in i "Garden of Hell. Och nog tycks hon ha uppnått sitt syfte?
Diana Vreeland var tidigt ute med att skriva autofiction. 1984 kom D. V. som är hennes självbiografi. Hon ville inte riktigt vidgå vad som var sant och vad hon lagt till. Det är faction, sa hon.
Nu har ett av hennes barnbarn, Lisa Immordino Vreeland skrivit en bok och gjort en film om sin
farmor, The High Priestess of Fashion

5 kommentarer:

 1. Hmmm, ja, Garden of Hell är nog ett passande namn. Det där rummet tycker jag är ganska huvudvärksframkallande- men en intressant kvinna måste hon ha varit!

  SvaraRadera
 2. Ingrid: Tänk, vad en obetänksam kommentar i barndomen kan sätta spår för livet!
  Och visst är rummet rena mardrömmen!

  SvaraRadera
 3. hihi, klart att man ska inreda som man själv vill :)

  SvaraRadera
 4. vad en obetänksam kommentar i barndomen kan sätta spår för livet!
  Och visst är rummet rena mardrömmen!

  SvaraRadera