tisdag 14 december 2021

Tisdagstrion v. 50 2021: Isigt, kallt eller vitt


Ugglan & Boken : Tisdagstrion v. 50: Isigt, kallt eller vitt 

 Arktiska nätter av Giles Blunt. Jag har länge gillat Giles Blunt som skriver om det fiktiva Algonquin Bay, ett iskallt samhälle i Kanada. Hans protagonist heter John Cardinal. Så här långt i serien är Cardinals hustru död och han sörjer oändligt men har ändå lyckats vända lite på sitt liv. Det är nästan alltid vinter och obarmhärtig kyla i Algonquin Bay. Och i Arktiska nätter förläggs dessutom halva boken i Högarktis på en flytande isö som benämns T6. 

Om vintern av Karl - Ove Knausgård. Jag skriver sällan om böcker jag inte läst, men i den här trion gör jag två undantag. Så här står

det på AdLibris om Knausgårds bok: "I går kväll befann jag mig på en grusväg, det regnade lätt, jag hade på mig en röd kappa, på fötterna hade jag långa ullstrumpor utanpå finskorna och på huvudet en mask, liksom stirrande upp i himlens fuktiga och kompakta mörker. I ena handen bar jag en jutesäck, i den andra en gammaldags lykta. När jag närmade mig det upplysta huset vid slutet av vägen stannade jag, öppnade lyktan, tände värmeljuset, stängde den lilla luckan, drog ned masken över ansiktet, slängde säcken över axeln, krökte rygg och gick med korta gammelmanssteg fram till ett fönster." Undra vad det var för en gubbe?

Vargavinter (Winter Study) av Nevada Barr har jag reserverat på biblioteket. Anna Pigeon är nationalparksvakt och förekommer i olika nationalparker i Nevada Barrs serie. Författaren har egen erfarenhet av att arbeta i nationalpark. I Vargavinter som kom ut 2014 på svenska undersöks förhållandet mellan varg och älg i en nationalpark på en ö i Lake Superior.

8 kommentarer:

  1. Giles Blunt har jag aldrig läst - tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Det är kallt så det förslår i din trio. Knausgårds vinterbonat vill jag läsa.

    SvaraRadera
  3. Giles Blunt har jag ännu inte läst något av, men det kommer. Första delen i den serien står redo i hyllan.

    SvaraRadera
  4. Vill läsa Om vintern ( har nyligen upptäckt Knausgård och tycker att han skriver bra!)

    SvaraRadera
  5. Bara att läsa din beskrivning av Arktiska nätter fick mig att vilja dra en filt över mig. Hu så kallt det lät.

    SvaraRadera
  6. Giles Blunt har jag läst flera böcker av och gillat. Vargavinter ska jag kolla upp.

    SvaraRadera