onsdag 18 augusti 2021

Veckans kulturfråga v. 33 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 33: Vilka kulturella verk där vädret och klimatet har stor betydelse för handlingen har berört dig? 

De osynliga av Roy Jacobsen. Livet på den nordnorska ön Barrøy där havets närvaro och vad det ger och tar samt vädret är av största betydelse för öborna

Stormfåglar av Einar Kárason handlar om några dygn av storm, snö och nedisning ombord på en isländsk fisketrålare utanför Newfoundlands kust. 

Under vågen utanför Kanagawa (Kanagawa-oki nami-ura ) är ett berömt träsnitt av den japanska konstnären Katsushika Hokusai från omkring år 1832. Egentligen föreställer bilden berget Fuji. Monstervågen (okinami) överraskar tre rangliga fiskebåtar. Bilden kallas vanligen Vågen.

Himmel och helvete av Jón Kálman Stefansson.
Författaren Jón Kalman Stefansson är en magiker vad det gäller orden. Man blir förtrollad. Himmel och helvete är första delen i trilogin om Pojken. I förbifarten nämns att han är i tjugoårsåldern. Det är ett hårt och kärvt liv, upplyst av vänskap, läsning, vackert väder (ibland) och fiskelycka (ibland). Bäst är Stefansson när han beskriver havet, båtarna, rodden, torskfisket och kampen för livet ute till havs.

6 kommentarer:

  1. inte läst dina böcker, men blir nyfiken, berget Fuji är makens favoritmotiv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hokusai avbildade ideligen Fujijama men för det mesta befann sig berget i förgrunden. böckerna är verkligen läsvärda

      Radera
  2. Bra variation du fick till där! Den där japanska tavlan är ju ikonisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. de där tre böckerna är så otroligt bra. Hokusais våg är ju väldigt känd, men jag visste inte att den mörkare blå färgen heter berlinerblått

      Radera
  3. Tack för fina tips. De två första är olästa!

    SvaraRadera
  4. då har du två fina läsningar framför dig!

    SvaraRadera