onsdag 4 augusti 2021

Veckans kulturfråga v. 31 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 31: Vilket eller vilka kulturella verk om normbrytande karaktärer passar passar  att ta del av under Prideveckan?

Maurice är en postumt utgiven roman av den brittiske författaren E. M. Forster. Den skrevs 1913 - 1914 men författaren ansåg att den inte kunde ges ut förrän efter hans död eftersom den handlar om homosexuell kärlek i det tidiga 1900-talets England. Maurice kom ut 1971 på engelska och på  svenska kom den först 2014 i översättning av Maria Ekman.

Filmen Carrington handlar om den homosexuelle Lytton Strachey (spelad av Jonathan Pryce) och Dora Carrington (spelad av Emma Thompson), som hela sitt liv var djupt förälskad i Strachey. Lytton Strachey tyckte att kvinnokroppen var vämjelig, men det hindrade inte att han och Dora Carrington var bästa vänner i hela livet och alltid ställde upp för varandra.

Absolut noll av Anna Fock handlar om biografmaskinisten Nikita Bokarev, 22, och hans ljusblå (homosexuella) vänner i St. Petersburg. Här finns klassklyftor, utanförskap men också omtanke och sammanhållning. Hiv - smittan sprids och folk dör i aids.  Polisen är våldsam och korrupt. St. Petersburg är mänskligt kallt. Anna Fock har läst ryska men har aldrig varit i Ryssland. Hon fick Borås Tidnings debutantpris för sin roman.

8 kommentarer:

  1. Mycket intressant! Jag har bara läst Absolut noll av de här tipsen. Bygger Carrington alltså på riktiga personer?

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. E.M Forster är en intressant författare

      Radera
  3. Spännande titlar - av mig oläst och okända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, de är intressanta var och en på sitt sätt

      Radera
  4. Har fortfarande inte läst något av Fock. Måste åtgärdas!

    SvaraRadera