elisamatilda: Fem en fredag v. 17: Kunskap
fredag 30 april 2021
Fem en fredag v. 17 2021: Kunskap
torsdag 29 april 2021
Haven som skiljer oss åt
Titel: Havens som skiljer oss åt
Författare: Gill Thompson
Översättare: Eva Andreasson
Förlag: Historiska Media
Tryckår: 2021
Antal sidor: 412
onsdag 28 april 2021
Veckans kulturfråga v. 17 2021
I Veckans kulturfråga v. 16 undrar enligt O: Vilka favoriter har du bland de nominerade till Årets bok?
Vilka titlar saknar du bland de nominerade?
Kriterier för nomineringen: Hög språklig kvalitet, Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö, Tilltala en bred läsekrets, Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman), Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2020 – 30 april 2021
Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
De kapabla av Klas Ekman
Je m´appelle Agneta av Emma Hamberg
Stöld av Ann - Helén Laestadius
Rotvälta av Tove Alsterdal
Shuggie Bain av Douglas Stuart
Samtal från en ängel Guillaume Musso
Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
Älskade barn av Ashley Audrain (recensionsdag 4/5)
På min läslista står Amerikansk jord, Stöld, Shuggie Bain och Brinn mig en sol. Den enda boken jag läst är De kapabla av Klas Ekman.
De jag saknar är Renegater av Klas Östergren, Klara och solen av Kazuo Ishiguro, Jag skriver över ditt ansikte av Anna - Karin Palm, Morgonstjärnan av Karl ove Knausgård och Den sista migrantionen av Charlotte McConaghy
tisdag 27 april 2021
Tisdagstrion v. 17 2021: Noveller eller novellsamlingar
Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 17: Noveller eller novellsamlingar
1. Våren 1945 är en novell av Marlen Haushofer. En kvinna tar hand om sin mor som planterar penséer i sin balkonglåda. När flyglarmet går tar kvinnan med sig moderna till en lövhög undeer en bok. Modern somnar och dottern sitter och ser hur staden brinner. När modern vaknar börjar hon planera vad hon ska plantera härnäst.
2. Av blygsel blev Adele fet av Susanne Rignell. Författaren berättar en liten historia för varje bokstav i alfabetet; en del ganska drastiska. Adele åt med målet att bli fet. Det blev hon till slut. Då var hon äntligen nöjd!
3. Arvsled är en novell i Annika Norlins lovordade novellsamling Jag ser allt du gör.
Annika Norlin är låtskrivare och författare. Novellsamlingen Jag ser allt du gör är hennes första skönlitterära verk. Novellen Arvsled handlar om Susanne, som är ensamstående mor och arbetar inom hemtjänsten. Dottern Miranda har en far som kommer ifrån Brasilien och lyser med sin frånvaro. Susanne berättar för Miranda om faderns stora mod och godhet.
måndag 26 april 2021
Jag skriver över ditt ansikte
Titel: Jag skriver över ditt ansikte
Författare: Anna - Karin Palm
Förlag: Albert Bonniers förlag
Tryckår: 2021
Antal sidor: 233
söndag 25 april 2021
En smakebit på søndag v. 16 2021
Läsutmaningen En smakebit på søndag, går ut på att vi delar med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Den här veckan är det astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger som håller i trådarna .
"Cornelius Vanderbilt, John Jacob Astor, Andrew Carnegie - stora män med små bakgrunder. De talar om dem ibland. Det gör alla som är på väg. I synnerhet de som dricker, de som är så fyllda av drömmar att de gjort sig omaket att släpa med sig ett lager dövande brännvin gör överfarten. Ett par tomma händer och smarthet och en vilja av stål. Det är klart att de vet att berättelsen om the self - made man är en amerikansk myt. Åtminstone de flesta av dem. De riktigt stora, riktigt förmögna, riktigt framgångsrika som har rest sig från samma stadie av relativ egendomslöshet som de själva är försvinnande få. De är extremer och undantag, men likafullt finns faktiskt. Och man måste inte bygga ett järnvägsimperium eller bli en fastighetsmagnat för att vara en great man."
Från sidan 17 i Broarna av Sebastian Johans (Nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris). Fler smakebitar HÄR.
fredag 23 april 2021
Litteraturgalan 23 april 2021
Litteraturgalans programledare Marie Lundström och Robert Fux. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och Christian Hagward.
Världsbokdagen den 23 april
Sveriges Radios Novellpris 2021: Missing people av Karin Smirnoff
Sveriges Radios Lyrikpris 2021: Kelda av Birgitta Lillpers
Sveriges Radios Romanpris 2021: Caesaria av Hanna Nordenhök
Fem en fredag v. 16 2021: Veckogöra
torsdag 22 april 2021
Helgfrågan v. 16 2021
Mia undrar i Helgfrågan v. 16 om vi läst någon bok som blivit väldigt hypad och som vi sedan blivit besvikna på.
Efter en stunds väldigt funderande och lite bläddrande i bloggen kom jag på två strålande exempel; två böcker som alla utom jag verkar älska.
Fågelholk 1. Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman. Rimligtvis borde jag gillat denna, men det gjorde jag alltså inte.
Fågelholk 2. Berättelsen om Pi av Yann Martel. Jag läste boken och blev inte förtjust även om det fanns en del bra formuleringar att stryka under. Boken diskuterades också i bokcirkeln. Filmen såg jag två gånger. Gillade inte den heller något vidare även om jag tyckte att fotot ibland var väldigt fint.
Bonusfrågan gäller hur vi ligger till med trädgårdsarbetet. Jag ska ge rosorna lite rosjord och så lite luktärter och gräva upp två ganska stora rönnsumakar och göra mig av med dem. Har just konstaterat att en kan smaksätta vatten med rönnsumakens blomkolvarna och få en uppfriskande dryck. En blomkolv får dra i ett glas vatten 10 - 15 min. Så är det klart!
onsdag 21 april 2021
Veckans kulturfråga v. 16 2021
Vad betyder böcker och läsning för dig?
Hur uppmärksammar du Världsbokdagen på fredag?
Böcker och läsning har alltid betytt mycket för mig. Jag växte upp i en läsande familj och jag började tidigt att botanisera i föräldrarnas och min morfars och morbros hyllor. Böcker berikar på alla sätt. En lär känna andra människors tankar och förflyttar en till andra miljöer. Böckerna talar till en - och med varandra - och lyssnar på en när ingen annan gör det. På senare tid har jag även lärt mig att somliga böcker går bra att lyssna till.
På Världsbokdagen kommer jag att lyssna till Pi när det tillkännages vem som får Sveriges Radios Romanpris, Novellpris och Lyrikpris
tisdag 20 april 2021
Tisdagstrion v. 16 2021: Bäst hittills i år
Ugglan & Boken: Tisdagstrion: Bäst i år hittills
1. Om våren av Karl - Ove Knausgård. Boken är ett brev till den yngsta dottern och den tar sin början redan när dottern befinner sig i sin mammas mage. Den lilla har redan tre syskon; två systrar och en bror. Alla tre syskonen blir väldigt glada när de får veta att de ska få ett litet syskon. Mamman, Linda Boström Knausgård, befinner sig på sjukhus efter en depression och storebror ringer upp henne för att kontrollera faderns .uppgifter. Båda föräldrarna är överens om att deras barn ska ha syskon. Syskon står för livets längsta relationer. Författaren har ett underbart sätt att skildra sina barn. Han förefaller ha gott om tålamod med dem och han hinner även sköta hushållet för övrigt också. Kanske blir det inte alldeles perfekt alltid, men barnen går först.
2. Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson. Brun flicka drömmer är den titel jag framför allt förknippar med 2018 års Alma - pristagare. Jag laddade ner den till telefonen och sedan läste jag. Och läste. Och läste. Klart att Jacqueline Woodson skulle ha Alma - priset! Brun flicka drömmer är en oemotståndligt charmerande prosalyrisk berättelse om en uppväxt i Grenville i South Carolina och Brooklyn, New York. Boken är placerad bland lyriken på ungdomsavdelningen.
3. Den sista migrationen av Charlotte McConaghy, som är en australisk författare vars roman skördar lagrar världen över. Den jämförs med Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Den sista migrationen har en speciell stämning som gjorde att jag lyssnade igenom boken två gånger av pur förtjusning. Franny Lynch, född Stone, älskar havet, naturen, djuren och speciellt fåglarna. På grund av klimatförändringarna dör den ena djurarten efter den andra ut. Nu har Franny märkt tre silvertärnor, tilltvingat sig en plats på en fiskebåt för att på en datatskärm följa de tre röda prickar som utmärker de tre tärnorna.
måndag 19 april 2021
Bönderna. II. Vintern
"I Lipce gick allt sin vanliga gång. Den som fått döden på sin lott han dog, den som fått gamman levde gladeligt, den som fått armod klagade, den som fått sjukdomen biktade sig och bidade änden. Och med Guds hjälp trasslade man sig fram dag för dag, vecka för vecka, vecka för vecka, med sitt hopp till våren och i undergivenhet för skickelserna."
söndag 18 april 2021
En smakebit på søndag
Från sidan 52 i De oskiljaktiga av Simone de Beauvoir
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Enda regeln: Inga spoilers! Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten håller i trådarna den här veckan. Fler smakebitar HÄR.
fredag 16 april 2021
Fem en fredag v. 15 2021: Konsumtion
elisamatildas fem fredagsfrågor v. 15 handlar om konsumtion.
1. Vad för ”onödigt” skulle du köpa om du hade obegränsade resurser?
torsdag 15 april 2021
Helgfrågan v. 15 2021
Mias helgfråga v. 15: Tipsa om en bok du tyckte var bra och tala om varför du tycker att alla ska läsa den!
Dörren av Magda Szabo tycker jag är en väldigt intressant bok. Den handlar om en märklig kvinna vid namn Emerentia. Hon är vaktmästare på gatan i ett litet ungerskt samhälle och även allt - i - allo hos ett författarpar. Kvinnan i paret heter Magda och hon kommer sakta men säkert att lära känna Emerentia och hennes dramatiska bakgrundshistoria.
Bonusfrågan gäller vad som är det bästa med våren. Det är lätt. Det är att kunna vara ute mera. Att sitta ute och läsa är bland det bästa jag vet.
onsdag 14 april 2021
Veckans kulturfråga v. 15 2021
Majs ljuva knoppar av H(erbert). E(earnest). Bates kom ut 1958 . Det är också en dramakaomediserie som gjordes 1991 - 1993. Handlingen rör sig kring familjen Larkin som bor i Kent. Tiden är 1950 - talet.
Våren 1945 är en novell av Marlen Haushofer. En kvinna tar hand om sin mor som planterar penséer i sin balkonglåda. När flyglarmet går tar kvinnan med sig moderna till en lövhög undeer en bok. Modern somnar och dottern sitter och ser hur staden brinner. När modern vaknar börjar hon planera vad hon ska plantera härnäst.
En vårvintervisa
"Smält min is,
låt min snö
gå i tö",
suckade vintern till våren.
"Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker", sjöng våren.
Text: Gustaf Fröding
Musik: Torgny Björk
tisdag 13 april 2021
Tisdagstrion v. 15 2021: Väderstreck i titeln
1. Östan om sol, västan om måne. Min skattkammare del 6
Klassisk norsk folksaga om en modig flicka och hennes kärlek till den vita björnen, som är en förtrollad prins
2. Den smala vägen mot norr av Richard Flanagan
Romanen bygger på författarens fars berättelse från tiden som slavarbetare i ett japanskt fångläger. Australiensiska, tasmanska och koreanska krigsfångar skickades ut i Burmas djungler för att bygga en järnväg mellan Siam (Thailand) och Burma för den japanske kejsarens räkning.
3. Andra världskriget på Söder av Gösta Friberg
måndag 12 april 2021
Bönder. I. Hösten
1924 gick Nobelpriset i litteratur till den polske romanförfattaren Wladyslaw Reymont (1867 - 1925) för romansviten Bönderna 1- 4. Han hade medtävlare som Thomas Mann, G. B. Shaw och min favoritförfattare Thomas Hardy, som jag tycker han har en del gemensamt med. Båda intresserar sig för landsbygden med dess seder och bruk, naturen och musik. Thomas Hardy (1840 - 1928) intresserade sig för kvinnornas ställning i samhället och det gör ju Reymont också fastän på ett helt annat sätt. I Reymonts roman Bönderna I. Hösten är antisemitismen påfallande. Det har jag inte stött på hos Hardy. I den lilla byn Lipce där Bönderna utspelas finns det en jude som är affärsman, men de övriga befinner sig längre ner på samhällsstegen. Samhället är ganska uppdelat. Kyrkan och prästen betyder mycket liksom godsherren. Storbonden Boryna är 58 år och har nyligen förlorat sin andra hustru. Barnen vill helst sätta honom på undantag och få ägorna uppdelade. Men fadern har redan skickat bönemän med brännvin åt sin tilltänkta, Jagna. Bönemännen och Jagnas mor är de som gör upp hela affären. Jagna själv lyder mor. Medan bröllopet genomförs med pompa och ståt, mycken mat, dryck och dans ligger en gammal trotjänare ute i stallet hos hästarna och dör. Kvinnorna värderas i allmänhet inte högt. Hushållet, barnen och skvallersystrarna är hennes värld. Ett kvinnfolk anses inte heller kunna vara utan prygel. Reymont jämförs med författare som Balzac, Dickens och Tolstoj. Vilhelm Moberg beundrade honom mycket och inspirerades att skriva Raskens och Utvandrarserien. Bönderna I är välskriven, lätt att ta till sig och lånar fräschör av de detaljrika naturskildringarna. Det är en realistisk berättelse som skildras med ett poetiskt språk. Stämningen är ljusare än i Thomas Hardys romaner
Titel. Bönderna I. Hösten
Författare: Wladyslaw Reymont
Översättare: E. Weer (Ellen Wester)
Förlag: Albert Bonniers förlag
Tryckår: 1924
Antal sidor: 303
söndag 11 april 2021
En smakebit på søndag v. 14 2021
Från sidan 33 i em av Kim Thúy
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi ska bjuda på en smakebit ur den bok vi just läser. Utan spoilers, förstås. den här veckan är det astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger som håller i spakarna. Fler smakebitar HÄR
lördag 10 april 2021
Veckans mening v. 14
Robert på bloggen Mina skrivna ord har skapat läsutmaningen Veckans mening. Här ska vi välja en mening ur den bok vi just läser.
"Han tystnade och satt där sedan och kurade, mer lik en hög gamla hyvelspån än en människa."
Den här meningen läste jag på sidan 224 i Bönderna. Hösten av 1924 års Nobelpristagare i litteratur Władysław Stanislaus Reymont.
fredag 9 april 2021
Fem en fredag v. 14 2021: Från knopp till tå
elisamatildas fredagsfrågor har rubriken
Från knopp till tå
1. Hur känns det i kroppen den här veckan?torsdag 8 april 2021
Helgfrågan v. 14 2021
Varför byter man omslag på böcker?
Ja, det kan en fråga sig. I samband med nyöversättning, kanske? Eller nyutgåva? Som när klassiker ges ut på nytt. Nytt förlag? Jobs - omslagen på nyutgåvan av en del av Selma Lagerlöfs romaner är ju bara så fina. Och de "broderade" omslagen på nyutgåvan av Vilhelm Mobergs Utvandrar - serie. Mia tar ett exempel där den engelska utgåvan av en bok är vackrare än den svenska. Ofta har engelska böcker fina omslag. Men jag kan tänka mig att det kan finnas upphovsrättsfrågor som kan ställa till det vad det gäller omslagen. Inte vet jag; det är bara en tanke.Stolthet och fördom av Jane Austen har kommit ut i mängder av utgåvor både på svenska och engelska och säkert på många andra språk också. Och där kan en tydligt se skillnaderna i synsätt. Modernistas utgåva ifrån 2014 är häpnadsväckande. Omslaget är snyggt men uppvisar en total brist på känsla för innehållet.
Sändebudet
Yoko Tawada är född 1960. Hon bor numera i Tyskland och skriver både på tyska och japanska. Sändebudet skrevs på japanska och har översatts av Vibeke Emond.
Titel: Sändebudet
Författare: Yoko Tagawa
Översättare: Vibeke Emond
Förlag: Tranan
Tryckår: 2021
Antal sidor: 191
onsdag 7 april 2021
Veckans kulturfråga v. 14 2021
Jag säger som enligt O Lynley och Havers var mina favoriter, men nu har jag inte läst Elizabeth George på väldigt länge.
Dalziel och Pascoe är ett annat trevligt deckarpar som förekommer i Reginald Hills böcker. De opererar i en stad i Yorkshire. Dalziel är den gammaldags duktige men buttre polisen som gått den långa vägen. Pascoe är en modern polis med universitetsexamen. Förr i tiden läste jag allt av Reginald Hill men han har liksom Elizabeth George fått stå tillbaka för massor av annan litteratur.