måndag 14 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Tomas

Lyrans Utmaning: Authors & Characters - Tomas

2013 kom den första boken av Tomas Espedal på svenska. Mot konsten heter den. Espedal är stor i Norge och har skrivit et tiotal romaner . 2014 kom Gå. Eller konsten att leva ett rikt och poetiskt liv. Nu har jag läst den tredje, Bergensare, Lindelöws bokförlag; i översättning av Jimmy Ginsby. Och jag är lika förtjust. Bergensare är en blandning av prosa och poesi;  reseskildring och biografi; roman och novell.
Huvudpersonen i Wolf Hall är Thomas Cromwell (1485 - 1540), jurist, riskkapitalist och finansanalytiker med försänkningar utomlands. Han är Henrik VIII:s rådgivare, räntmästare och starka stöd, medlem av riksrådet. Kungen säger om Cromwell att han kommit till världen för att vara den som förstår honom. Thomas Cromwell är en mångfacetterad man; en kvinnokarl, god mot sitt husfolk och sina vänners och grannars vän. Han kom ur mycket enkla förhållanden. 

5 kommentarer:

  1. en viktig historisk person i England,
    kanske professor Tomas Riad inte lika viktig:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2011/10/vem-ar-tomas-riad.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. en intressant person i Mantels roman. inte så intressant i en film jag såg nyligen

      Radera
    2. undrar vilken film du menar:
      http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/07/jag-har-varit-dar.html

      Radera
  2. Jag tänkte också ha med Cromwell, men bestämde mig för att inta "ta" alla favoriter. Espedal har jag inte läst, men känner igen namnet. Har du eller någon annan månne tipsat tidigare?

    SvaraRadera
  3. Wolf Hall verkar ju intressant, men oerhört tjock bok det där...

    SvaraRadera