måndag 28 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Charlotte

Lyrans utmaning Authors & Characters gäller idag namnet Charlotte.


Författaren: Anne Charlotte Edgren Leffler, som bl. a. skrivit romanen En sommarsaga, föddes 1849, samma år som Strindberg, Victoria Benedictsson, Kielland, Alfhild Agrell och Ellen Key. 1886 kom hennes roman En sommarsaga ut; samma år som Tjänstekvinnans son av August Strindberg. En sommarsaga blev väl mottagen på de flesta håll. Den behandlar ett flertal av tidens stora diskussionsfrågor på ett ledigt och organiskt sätt. Hon gör som Georg Brandes förespråkat nämligen sätter problem under debatt i sina romaner. Monica Lauritzen har skrivit en fin biografi om ACEL, Sanningens vägar.


Charlotte Gray är huvudperson i Sebastian Faulks roman med samma namn.
Romanen bygger på en verklig historia om en skotsk kvinna som skickas till Frankrike. Hon ska hjälpa motståndsrörelsen i Frankrike som är ockuperat av nazisterna. I själva verket tänker hon söka efter sin försvunne soldat. Kate Blanchett spelar Charlotte Gray i filmatiseringen av romanen.

10 kommentarer:

 1. intressant, jag hittade andra namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror jag sett filmatisering av Charlotte Gray

   Radera
  2. tänkte också på Charlotte Löwensköld och Charlotte Brontë dem hade ju Lyran själv lagt vantarna på så det fick vara. har också sett filmen

   Radera
  3. http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/10/charlotte-authors-and-characters.html

   Radera
 2. Det var spännande fynd du gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne Charlotte Leffler var en föregångskvinna som jag läst både om och av. minns att jag gillade filmen Charlotte Gray

   Radera
 3. Leffler har jag aldrig hört talas om. Måhända en av dessa kompetenta kvinnor, som inte släppts fram av breda karlar som ställt sig i vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. alldeles riktigt, Robert! fadern och maken fick henne att skriva under pseudonym

   Radera
 4. Vilka bra val! Och Leffler var det jag letade efter i huvudet utan att hitta!

  SvaraRadera
 5. Dessa kände jag inte till. Här lär man sig alltid något nytt. ;)

  SvaraRadera