tisdag 24 september 2019

Tisdagstrion v. 39 - Verklighetsflykt

Helena på bloggen Ugglan&Boken: "Den här veckan är temat för tisdagstrion "verklighetsflykt." Böcker och läsning är verkligen ett oslagbart sätt att fly verkligheten för en stund, antingen det rör sig om skildringar av rena fantasivärldar eller mer verklighetstrogna skildringar som uppslukar en så att man drömmer sig långt, långt bort.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips."

1. Murakamis världar kan en fly in i. Särskilt förtjust var jag i Kafka på stranden.Den flyttade jag in i och ville inte bli störd i min läsning. Inget konstigt med att det regnade fisk ifrån himlen alls. Jag var förflyttad någon annanstans.
2. Vems lilla mössa flyger av Barbro Lindgren. Röden, Nöken, Farbrornallen, Stenkulan, den deprimerade Bisamråttan  och alla de andra i Barnhans land som ligger på andra sidan syrenhäcken. Bisamråttan känner sig så ensam men kan inte flytta ihop med Stenkulan för hon är för kall. Röden undervisar sina motsträviga elever i Kartongskolan och för djupsinniga diskussioner med Farbrornallen. Om en gillar gänget kan en fortsätta och läsa Korpen flyger och VFML (Vad är det för mening med livet)
3. Falkens döttrar av Elvira Birgitta Holm, åttonde delen av Historiska Medias serie Släkten är skriven på ett sådant sätt att en lätt förflyttas till ett annat århundrade, nämligen medeltiden. Jag gillar beskrivningen av de gamla landskapen, borgarna, hamnarna och städerna. Klädedräkt och ålderdomliga ord och uttryck är också roande liksom gamla namn på växter.

23 kommentarer:

  1. Kafka på stranden tyckte jag jättemycket om när jag läste den :)

    SvaraRadera
  2. Murakami så klart, hans böcker är ju inte direkt verklighetstrogna :)

    SvaraRadera
  3. Har läst annat av Murakami men inte just Kafka på stranden. Men den står på att läsa-listan för året, får se om jag kommer ända dit eller ej.

    SvaraRadera
  4. Rolig blandning du har. Jag vill läsa mer Murakami, har bara läst en bok av honom.

    SvaraRadera
  5. Har inte läst någon av dessa. Läste en annan av Murakami och det var inte riktigt min grej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tyckte att Kafka på stranden var mycket originell och spännande

      Radera
  6. Har bara läst enstaka Murakami, jag drar mig lite eftersom de är så tjocka. Det är ju synd :( 'Vems lilla mössa flyger' har jag faktiskt inte läst. Det borde jag göra. Den sista kände jag inte till. Den ska jag kolla upp.

    SvaraRadera
  7. Har inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!

    SvaraRadera
  8. Barbro Lindgren var en stor favorit för mig som barn. Jag läste hennes böcker om och om igen. Den ser väldigt fin ut boken du valt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. både barnen och jag älskade de här böckerna

      Radera
  9. Släkten serien vill jag läsa från början till slut

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har lääst dem huller om buller, men bäst är så klart att läsa i rätt följd

      Radera
  10. Murakamis bok blir jag jättenyfiken på. Har heller aldrig läst något av honom...än. Falkens döttrar verkar också vara något som jag skulle gilla. Tack för fina tips! :)

    SvaraRadera
  11. Falkens döttrar skulle jag nog tycka om.

    SvaraRadera
  12. Barbro Lindgren - JA! Murakami - ett dåligt samvete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. inte dåligt samvete! en kan inte räcka till för alla böcker!

      Radera
  13. Murakami skulle vara spännande att läsa något av, och Kafka på stranden gör en ju då förstås extra nyfiken. :)

    SvaraRadera